„EU zbog pisanja KRIK-a uvela sankcije Kariću“

KRIK_Logo_004

Vibor Mulić, nekadašnji direktor „Dana Holdinga“, izjavio je da je EU zbog tekstova KRIK-a o poslovanju kompanija Bogoljuba Karića, stavila prvo kompanije, a zatim i Karića na „crnu listu“, tj pod sankcije. Mulić je, kao svedok, u postupku Karić protiv KRIK-a, istakao da se u odluci EU nalaze samo tekstovi KRIK-a i OCCRP, a ne i drugi dokazi, i da je to nanelo ogromnu štetu kompaniji.

 

Mulić je naveo da je prvo tekst o poslovanju firmi povezani za Karićem objavila OCCRP novinarska mreža, a da se posle nekoliko dana tekst pojavio, u modifikovanoj formi i na sajtu KRIK-a. OCCRP im nije objavio demanti, a mreži KRIK-u nikada nisu ni dostavili, nego su ga tužili.

 

On je negirao da su dobili pod povoljnim uslovima 300 hektara zemlje za gradnju stanova u Minsku navodeći da su dobili 34 hektara za gradnju stanova, za koju nisu platili zakup zemlje jer je „takva praksa u Belorusiji“. On je priznao da su nakon što su pobedili na međunarodnom konkursu imali dogovore sa predstavnicima vlasti u Belorusiji na osnovu koje su Ukazom predsednika oslobođeni plaćanja PDV-a, oslobođeni poreza na profit i na carinu.

 

„Netačno je da su profiti bili tako enormi, a troškovi su bili mnogo veći“, rekao je svedok Mulić.

 

On je naveo da je kompanija sa druge strane imala dodatne troškove u izgradnji, oko 200 miliona eura, za izgradnju komunalne infrastrukture, kao i izgradnju vrtića, kotlarnice i crkve, što su bili dodatni zahtevi Belorusije.

 

Mulić je istakao da je blizak saradnik Bogoljuba Karića i da misli da se Karić sa Lukašenkom video samo dva – tri puta i to u zvaničnoj delegaciji.

 

Mulić je potvrdio da je snaha Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije, radila u Karićevoj firmi ali i istakao da je to bilo pre nego što su dobili ovaj posao.

Tagovi

Povezani tekstovi