Evropski parlament da odbrani princip “slobode panorame”

ifj5

Evropski parlament će sutra verovatno usvojiti inicijativu za izmenu evropskog normativnog paketa o autorskom pravu koja bi, između ostalog, mogla da ograniči slobodu novinara da fotografišu na javnim mestima. Tim povodom, IFJ i EFJ u zajedničkom saopštenju pozivaju evropske parlamentarce “da glasaju protiv odredbe koja je loša za štampu i loša za demokratiju”.

[box align=’box-center’ id=’8115′]

 

“Sloboda panorame” predstavlja princip po kome je, suprotnouobičajenom tumačenju autorskog prava i intelektualnog vlasništva, dozvoljeno fotografisanje i snimanje umetničkih dela i zgrada na javnim površinama. Princip “slobode panorame”, koji se poštuje u većini zemalja članica EU, sprečava autore umetničkih ili građevinskih dela da tuže fotografa ili distributera tih snimaka zbog povrede autorskog prava.

 

Inicijativa koja će se sutra naći na dnevnom redu Evropskog parlamenta podrazumeva da se za fotografisanje u komercijalne svrhe na javnim mestima prethodno traži odobrenje nadležne državne institucije, čime se ruši „sloboda panorame“.

 

„Ukoliko bude usvojena, ova odredba će otvoriti vrata za donošenje zakona kojim će se državnim institucijama dati ovlašćenja da subjektivno odlučuju od slobodi novinarskog fotografisanja umetničkih dela, spomenika i objekata koji se nalaze u javnom prostoru.  To će ozbiljno ometati slobodu izražavanja tako što će sprečavati profesionalne fotografe da slobodno izveštavaju i informišu javnost“, upozorio je danas predsednik IFJ Džim Bumela.

 

Sekretarijat NUNS-a

 

Tagovi

Povezani tekstovi