Evropski parlament izbrisao objavu o izveštaju RSF

EP Plenary session  - Election of the President of the Parliament - Announcement of the results of the first ballot
EP Plenary session - Election of the President of the Parliament - Announcement of the results of the first ballot

Evropski parlament izbrisao je sa svog vebsajta i društvenih mreža objavu koja se odnosila na nedavni izveštaj Reportera bez granica (RSF), u kojem je Grčka najlošije ocenjena među članicama Evropske unije po pitanju slobode medija.

Na pitanje novinara EURACTIV.com, iz službe za komunikacije EP odgovorili su da taj članak nije bio u skladu sa njihovim „uređivačkim smernicama“.

 

RSF je u maju objavio godišnji izveštaj o medijskim slobodama, prema kojem je Grčka na poslednjem mestu u EU.

 

Izveštaj RSF je izazvao oštre reakcije u Atini. Vladajuća partija Nova demokratija, članica Evropske narodne partije (EPP), dovela je u pitanje njegovu valjanost, dok su neki konzervativni poslanici opisali tu organizaciju kao „beznačajnu“ i „levičarsku“.

 

S obzirom na blisku saradnju sa RSF, Evropski parlament je objavio njihov izveštaj na svom vebsajtu i Tviteru.

 

Nekoliko dana kasnije, međutim, post je iznenada povučen sa društvenih medija.

 

EURACTIV je povodom toga kontaktirao kancelariju predsednice EP Roberte Mecole, koja je takođe iz EPP. Iz njene kancelarije su uputili novinare na službu EP za komunikacije, odbijajući da odgovore da li je Mecola upoznata sa tim slučajem.

 

„Onlajn članak o izveštaju Reportera bez granica o slobodi medija u svetu povučen je sa vebsajta jer nije bio u skladu sa uređivačkim smernicama službi za komunikacije Parlamenta. Prema tim smernicama, u uređivačkim proizvodima treba uvek pominjati jasnu vezu sa aktivnostima i agendom Parlamenta, što ovde nije bio slučaj“, saopšteno je iz kancelarije portparola Evropskog parlamenta Haumija Duča Giljota.

 

„Parlament pridaje veliku važnost slobodi medija kao jednom od temelja demokratije“, dodaje se u saopštenju i podseća da je EP na Svetski dan slobode štampe organizovao debatu na plenarnom zasedanju sa Evropskom komisijom o tome kako se boriti protiv pretnji novinarima i ojačati slobodu štampe.

 

EP je takođe, dodaje se, ustanovio nagradu Dafne Karuana Galicija kao podršku nezavisnom novinarstu i slobodi medija.

 

EURACTIV navodi da je kancelarija Giljota praktično lagala, jer se u prvobitnoj objavi govori i o aktivnostima EP u oblasti slobode medija, pod naslovom „Kako EP podržava novinare“.

 

„Evropski parlament je više puta javno govorio u korist slobode štampe i pluralizma u EU i šire. Parlament je u novembru 2021. usvojio rezoluciju u cilju jačanja medijskih sloboda i pluralizma u EU, tražeći nova pravila za zaštitu novinara. Komisija je 27. aprila 2022. predložila nove mere za poboljšanje zaštite novinara i branilaca ljudskih prava od zloupotrebe sudskih sporova. Takođe će do jeseni 2022. predstaviti Evropski zakon o slobodi medija“, navedeno je u toj objavi.

 

Ipak, nije jasno ko je naredio brisanje posta, navodi EURACTIV, dodajući da, na kraju krajeva , to nije ni važno.

 

„Napori Mecole da zaštiti poslednju jaku vladu EPP u Evropi delimično se mogu razumeti. Ono što se ne može razumeti i tolerisati su laži institucije EU koja se plaća novcem poreskih obveznika EU, koji se suočavaju s poskupljenjima širom bloka“, piše EURACTIV.

 

Parlament EU nije u vlasništvu nijedne političke partije, navodi briselski portal i dodaje da se za izgradnju konsenzusa građana oko projekta EU mora govoriti istina.

 

„Poslednje, ali ne najmanje važno, jedan savet njenim savetnicima za komunikacije. Takvim potezima samo postižu veću vidljivost teme koju pokušavaju da zakopaju“, navodi se u komentaru briselskog portala.

 

Tagovi

Povezani tekstovi