Evropski sud za ljudska prava: U utorak presuda u slučaju Gaši i ostali protiv Srbije

evropski sud za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava u utorak, 6. septembra, objaviće presudu u slučaju Gaši i ostali protiv Srbije. Podnosioci predstavke Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Antonela Riha i Tamara Skroza žalili su se Evropskom sudu za ljudska prava nakon što je Ustavni sud Srbije odbacio njihovu žalbu kojom se osporava rešenje Apelacionog suda u Beogradu u vezi objava o njima u pojedinim medijima u kojima su optuženi za nasilno rušenje ustavnog poretka i da su povezani sa stranim agentima.

U obaveštenju Suda stoji da su podnosioci predstavke novinari i aktivisti civilnog sektora, a slučaj se odnosi na njihove navode o klevetničkoj kampanji koju su protiv njih 2016. godine vodili pojedini mediji, nakon što su učestvovali u protestima protiv određenih projekata rušenja i izgradnje u Beogradu i protiv promena rukovodsta regionalne radio-televizijske stanice. Konkretno, pojedini štampani i onlajn mediji su podnosioce predstavke optužili da su izdajnici i ekstremisti koji deluju po nalogu Evropske unije i SAD želeći da destabilizuju državu i ubiju premijera, navedeno je, između ostalog, u obaveštenju na sajtu Suda.

 

Grupa javnih ličnosti je zbog navedenih objava najpre Višem javnom tužilaštvu u Beogradu  podnela krivičnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika „Informera“ Dragana J. Vučićeviča, vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, kao i odgovornih lica portala Pravda i Zavetnici.

 

Krivična prijava je odbačena sa obrazloženjem da „nema osnovane sumnje da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvrede“.

 

Nakon toga, potpisnici krivične prijave uputili su Apelacionom javnom tužilaštvu prigovor na ovu odluku koji je odbijen posle čega su podneli ustavnu žalbu.

 

Ustavni Sud je, međutim, procenio da „krivična prijava predstavlja samo inicijalni akt na osnovu koga nadležni tužilac, proveravajući njene navode, utrvrđuje da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka ili ne“.

Rešenjem Ustavnog suda iscrpljena su sva pravna sredstva u okviru pravosudnog sistema Republike Srbije nakon čega je oštećenima preostala mogućnost tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

 

Pozivajući se na član 10 (sloboda izražavanja) Konvencije o ljudskim pravima, podnosioci predstavke žalili su se da država Srbija nije uspela da ih zaštiti od medijske kampanje protiv njih i posledičnih pretećih komentara na društvenim mrežama.

 

Presuda Evropskog suda za ljudska prava biće objavljena u utorak na sajtu Suda.

Tagovi

Povezani tekstovi