Familija bivšeg predsednika Grocke dobila svoju ulicu – Braće Simonović

Beogradsko naselje Vrčin dobilo je nekoliko novih ulica. U ovoj, dugoj oko 600 metara u kojoj sa familijom živi bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, umesto table Kasapovačka uskoro će stajati – Braće Simonović.

„Ne čini mi se nikako dobro, ako je to samo zbog bivšeg predsednika opštine, zna se kako ulice dobijaju nazive“…
“ Živim ovde, ali nisam čula“…
„Mi ovde u Vrčinu po ulicama se niko ne zna, nego po familijama“…
„Pa jedino su oni tamo u kraju braća Simonovi, pa u redu je“…

To kažu meštani.

Ideja da sokak dobije naziv po pokojnoj braći Simonović postoji još od 1996. godini. Međutim, tadašnja vlasta nije prihvatila taj predlog. U međuvremnu jedan od članova familije postao je predsednik opštine.

Dragoljub Simonović još 2013. pokušao je da promeni naziv ulice, ali mu to tada nije uspelo. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave odbilo je takav predlog. Uprkos tome, Simonović nije odustao od toga da ulica u kojoj sedam kuća pripada njegovoj familiji dobija naziv braća Simonović.

Novo ime ulica je dobila deset dana nakon što je novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću spaljena kuća, za šta je kao nalogodavac optužen upravo Dragoljub Simonović.

Odluku o menjaju imena donela je Skupština grada Beograda. U obrazloženju objavljenom u Službenom glasniku navodi se da su Simonovići to zaslužili zbog toga što su pokojna braća Simonović izgradili ulicu uz železničku prugu pre 30 godina, tačnije u sokaku gde samo članovi familije i žive.

„Braća Simonović su asfaltirali put sami sebi i sada su oni zaslužni zbog toga što su sami sebi nešto uradili i to je odluka komisije koja stoji. Po njihovoj odluci, onda preko 90 posto ulica na čitavoj teritoriji gradske opštine Grocka treba da promeni naziv. Ja poznajem dosta ljudi, familija koji su uradili mnogo više, onda bi oni trebalo da dobiju trgove“, kazao je novinar portala Žig info Željko Matorčević.

„Sve radove koje je izveo, bar je skratio, suzio put za pola metra, ne možemo da se mimoiđemo, tako da je mnogo lepo uradio svaka mu čast“, kazao je jedan meštanin.

Novinar portala Žig info Željko Matorčević navodi da je nedopustivo što je familija Simonović dobila ulicu. Kaže da to nisu ni po čemu zaslužili i podseća da je u svojim tekstovima, više puta ukazivao na malverzacije kojima se Dragoljub Simonović bavio dok je bio predsednik opštine. Upkos tome, kako kaže, Srpska napredna stranka mu je ostvarila san.

„I dalje je ovde u Grockoj i ispada da ono što Simonović sada govori, a to je da iza njega stoji Aleksandar Vučić, odnosno da ga ceo vrh stranke podržava, da je ovo samo predstava za javnost o nekoj njegovoj smeni, ispada da je to tačno. Ovo je dokaz da svi koji sede u tim Skupštinama, odnosno u komisijama, da oni uopšte i ne čitaju ono što je njima dostavljeno na stolu, nego da oni idu po automatizmu i samo pečatiraju i stave potpis“, kaže Matorčević.

Prema pravilniku Komisije za promenu naziva ulica i trgova Beograda, mora da prođe najmanje tri godine od smrti da bi ime ličnosti moglo da bude predloženo za ime ulice. Praksa davanja ulica po imenima živih ljudi prestala je 5. maja 1980. smrću Josipa Broza Tita.

Tagovi

Povezani tekstovi