Fantomski portal optužio Novosadsku novinarsku školu da obučava „novinare separatiste i strane agente“

Bez ijednog dokaza, ovaj fantomski portal, o kojem se jedino zna da mu je domen registrovan krajem prošle godine, optužio je Novosadsku novinarsku školu i njen rukovodeći tim za „regrutovanje mladih novinara koji će u Srbiji delovati kaFao agenti provokatori i separatisti u interesu zapadnih obaveštajnih službi“. Tekst je objavljen i na Fejsbuk stranici ovog portala, koja je kreirana 27. januara ove godine.

Skreće prismotra.net dalje pažnju javnosti na to da je jedan od projekata NNŠ i portal pod nazivom Fake news tragač, koji se inače bavi dekonstrukcijom lažnih vesti i dezinformacija, a koji se – opa! – finansira „od strane američke ambasade, Fondacije za otvoreno društvo i National Endowment for Democracy (NED)“, što u ekosistemu fantomskih, huškačkih (i antizapadnih) pseudomedija redovno služi kao „krunski dokaz“ za tvrdnje o delovanju pojedinaca ili medija u interesu stranih država.

Svojstveno ovakvim opskurnim portalima je da, kad ne znaju ni za šta drugo, svoje mete iz Vojvodine etiketiraju kao „vojvođanske separatiste“, poslovično ne nudeći nijedan dokaz u prilog takvoj teškoj optužbi. Takve je – navodne separatiste, dakle – prismotra.net „otkrila“ i u Novosadskoj novinarskoj školi, uzevši sa sajta NNŠ i njegove sekcije „NNŠ tim“ imena, fotografije i selektivno odabrane delove iz objavljenih biografija onih koji su, je li, zaduženi za regrutaciju budućih separatista i stranih agenata.

U „vojvođanske separatiste“, pored direktora NNŠ Milana Nedeljkovića, uvrštene su i koordinatorke projekata u NNŠ Tijana Femić Bumbić i Marina Grnja Klaić. U sekciji „NNŠ tim“ na sajtu ove novosadske organizacije nalazi se osam osoba, a po tome što je najavljen nastavak raskrinkavanja separatista, na tapetu „prismotraša“ će se, sva je prilika, naći i ostatak tima.

Jedna od u ovoj turi prozvanih, Tijana Femić Bumbić, i ne trudi se da demantuje navode s opskurnog portala. Ona zato za Cenzolovku ističe nešto drugo – da postojanje portala, poput prismotra.net, kao i način njihovog „izveštavanja“ upravo potvrđuju koliko je društvu potrebno sve ono što radi Novosadska novinarska škola.

„Internet prostor pruža mogućnost ovakvim portalima da, iako neregistrovani zvanično kao medij, kao mediji deluju, i to je ono što predstavlja najveći problem u svemu ovome. Tekstovi poput ovog nisu pisani samo o Novosadskoj novinarskoj školi već i o ostalim organizacijama i udruženjima koji su duži niz godina aktivni u Srbiji“, navodi koordinatorka projekata u NNŠ.

Ona podseća da NNŠ postoji od 1996. godine, a kao nevladina organizacija deluje od 1998.godine, i da je, iako formalno više ne održava kurseve novinarstva, zadržala u svom nazivu pojam „škola“ jer svojim aktivnostima doprinosi obrazovanju građana i građanki.

„Poslednjih godina najaktivnije se bavimo temom medijske pismenosti i dekonstrukcijom lažnih vesti, jer verujemo da je to ono što je trenutno svima najpotrebnije“, ističe Femić Bumbić, koja je koordinatorka projekata iz oblasti medijske informacione pismenosti. „Medijski pismena publika bi mnogo lakše odolevala medijskim manipulacijama i bila bi u mogućnosti da identifikuje portale koji se predstavljaju kao medij a da to zaista nisu. Znala bi da napravi razliku između informacije i dezinformacije, kao i između činjenica i ličnog stava.“

Prismotra.net je član „porodice“ fantomskih portala i Fejsbuk stranica koji se, po pravilu, pojave niotkuda, o onima koji stoje iza takvih projekata ne zna se ništa, a zajedničko im je i blaćenje pojedinaca i organizacija, a nekako najviše novinara i novinarki, čiji se angažman svesno lažno predstavlja kao antidržavni, iako je posredi tek kritičko izveštavanje o vlasti.

Pre portala prismotra.net, lučonoša u blaćenju, pre svega novinarki i novinara, bio je portal istraga.rs, koji je u međuvremenu nestao sa veba. Vlasnik tog domena, kako je otkrio VOICE, poslovno je povezan sa Lavom Pajkićem, voditeljem Kontravizije i kandidatom SNS na u međuvremenu odloženim izborima. Na Fejsbuku pak, kampanje koje je protiv novinara i drugih pojedinaca vodila stanica Srbija naša zemlja sada je preuzela stranica COVID-19 Serbia.

Tagovi

Povezani tekstovi