Fejsbuk izbegava da odgovara o dezinformacijama o vakcinama na svojoj platformi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

BBC piše da je promocija emotivnih i ličnih priča na Facebooku jedna od novih taktika u prepadanju drugih od vakcinisanja, pa čak i kad se utvrdi da smrt nije nastupila zbog primanja vakcine protiv koronavirusa.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je tokom intervjua za CBSizbjegavao dati odgovore na pitanja o tome koliko je osoba pregledalo i podijelilo objave koje sadrže dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa na toj društvenoj mreži, piše The Guardian.

 

Zuckerberg je, između ostalog, naveo da je sa Facebooka uklonjeno više od 18 miliona objava koje su sadržavale pogrešne informacije o vakcinama, a The Guardian piše i da je Zuckerberg rekao kako se mnogo netačnih informacija odnosilo na neodlučnost u odabiru vakcine i da se takav sadržaj ne smije zabraniti, kao i da takav sadržaj doprinosi okruženju u kojem korisnici postavljaju pitanja o sigurnosti vakcina.

 

Umjesto odgovora na pitanje koliko je korisnika pregledalo i podijelilo objave koje sadrže dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa na toj društvenoj mreži, Zuckerberg se, kako se navodi, fokusirao na takozvanu pismenost o vakcinama, promovišuću alat o vakcinama na toj društvenoj mreži za koji je rekao da je potaknuo milione korisnika da naprave prve korake u procesu vakcinacije.

 

Kako piše The Guardian, Facebook je optužen za dopuštanje širenja dezinformacija o pandemiji i vakcinama protiv COVID-19 na svojoj platformi, navodeći kako je američki predsjednik Joe Biden rekao da društvene mreže poput Facebooka “ubijaju ljude”.

 

The Guardian piše da su se navedeni događaji desili prošle sedmice nakon što je Federalna komisija za trgovinu koja se bavi zaštitom potrošača na tržištu utvrdila da Facebook zadržava monopol na tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Iako se Facebook nastavlja braniti, navodeći brojne naloge i objave koji su uklonjeni sa te platforme, The Guardian piše da stručnjaci za dezinformacije ističu da je korištenje na toj društvenoj mreži dozvoljeno i osobama poput Roberta F. Kennedyja mlađeg za kojeg se navodi da je protivnik vakcina.

 

Prema istraživanju Univerziteta Northwestern, stopa vakcinisanja među onima koji su koristili Facebook kao izvor informacija je, kako piše The Guardian, niža nego kod onih koji su za informacije o koronavirusu koristili više izvora.

 

U odgovoru za The Guardian US, iz Fabooka su naveli da je na toj društvenoj mreži uklonjeno 20 miliona postova koji su sadržavali dezinformacije o pandemiji koronavirusa, kao i da je zatvoreno 3.000 profila, stranica i grupa zbog njihovog sadržaja od početka pandemije do juna 2021.

 

Prema pisanju BBC-a, najpopularniji link na Faceboku u prva tri mjeseca 2021. je bio link sa novinskim člankom o doktoru koji je umro nakon što je primio vakcinu protiv koronavirusa, a kako se navodi, to je pokazao i izvještaj Facebooka. Objavljivanje navedenog izvještaja je, prema pisanju New York Timesa, bilo prolongirano jer bi to bilo loše za Facebook, dok su iz Facebooka naveli da se sa objavljivanjem izvještaja kasnilo zbog ključnih ispravki.

 

BBC prenosi da je članak o doktoru koji je umro dvije sedmice nakon vakcinacije protiv koronavirusa, privukao skoro 54 miliona pregleda, a u naknadno ažuriranom članku je navedeno kako je utvrđeno da nema dovoljno dokaza da je vakcina bila uzrok smrti doktora.

 

Široko rasprostranjena priča o doktoru koji je umro nakon što je primio vakcinu protiv koronavirusa, govori da Facebook može biti plodno tlo za sadržaj protiv vakcinacije, a BBC piše da je promocija emotivnih i ličnih priča na Facebooku jedna od novih taktika u prepadanju drugih od vakcinisanja, pa čak i kad se utvrdi da smrt nije nastupila zbog primanja vakcine protiv koronavirusa.

Tagovi

Povezani tekstovi