Femić: Retorika državnog vrha ohrabrila napade i pretnje novinarima Nova.rs

Nakon što je novinarki Nova.rs Ani Lalić, koja je tokom vanrednog stanja bila privedena zbog navodnog izazivanja panike tekstom o nedostatku zaštitnih sredstava u KC Vojvodine, probušena guma na automobilu, uredništvo tog portala oglasilo se saopštenjem u kojem je poručilo da će državu i najviše funkcionere Srbije smatrati odgovornim „ukoliko se nešto dogodi bilo kom članu redakcije“.

Urednik informativne redakcije Nova.rs Ratko Femić je u Danu uživo TV N1 rekao da novinari tog portala rade u teškim uslovima, ali da straha nema.

„Mi smo svesni bili cene koju plaćamo za posao kojim se bavimo. I pre ovog slučaja sa Anom Lalić smo imali neugodnih situacija, ali teško jeste, mi to shvatamo kao deo našeg poziva, deo našeg posla. Tako da se ne obaziremo na pretnje i pritiske, radimo kao da se ništa nije dogodilo“, kazao je Femić.

Kako je rekao, ne očekuje da će osobe koje su probušile gumu na automobilu Ane Lalić, niti one koje su upućivale pretnje novinarima Nova.rs, biti pronađene i procesuirane.

„Mislim da su ovakve poruke koje su stigle, i to što se desilo sa, pravnički rečeno, napadom na imovinu Ane Lalić, da je to samo proizvod ohrabrenja vrha države. Nakon teksta Ane Lalić o stanju u KC Vojvodine sa najviših pozicija u državi stigle su kvalifikacije da je ona lažov, da je širila paniku. Nakon takvih kvalifikacija to su pratili tekstovi iz vlasti naklonjenih medija, tako da je to ohrabrilo neke simpatizere vlasti“, naveo je Femić.

Uveren je i da će pritisci biti pojačani u periodu predizborne kampanje. „Očekujem da će da bude više tih nekih propagandih napada na medije koji postavljaju pitanja, koji se bave suštinom, ali opet kažem – to je cena koju smo prihvatili“, dodao je.

Napadi i pritisci, nastavio je Femić, ne tiču se samo redakcije Nova.rs, već je to, prema njegovom mišljenju, pokušaj disciplinovanja svih redakcija i pokazna vežba šta se dešava „ako niste na liniji“.

Komentarišući izjavu savetnice za medije predsednika Republike Suzane Vasiljević – da Aleksandar Vučić ne deli medije na provladine i opozicione – Femić je podsetio da je Nova.rs više puta tražila intervju sa Vučićem, te da bi Kabinet predsednika, pozitivnim odgovorom na taj zahtev, u praksi pokazao da zaista ne pravi podele među medijima.

Upitan da li im je teško da dođu do sagovornika iz vlasti, Femić je naveo da im se pojedini ministri javljaju i odgovaraju na pitanja, ali da su to više izuzeci. „Dobili smo konkretniji odgovor iz kabineta jednog ministra, rečeno nam je da ne možemo da dobijemo intervju jer smo suviše kritički orijentisani“, naveo je urednik informativne redakcije Nova.rs.

Tagovi

Povezani tekstovi