Fijat i Rolan Garos, posle Ukrajine, najzastupljenije teme u informativnim emisijama

Foto: N1
Foto: N1

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (17,02%), teniski turnir Rolan Garos i da „Fijat“ smanjuje broj zaposlenih (po 6,38%).

Tokom analiziranog perioda (30. maj – 5. jun 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (21,99%), sledi društvo (21,99%), politika (16,31%), sport (14,89%), hronika (14,89%), ekonomija (7,80%), region (2,13%), i kultura (0,71%).

 

U rubrici svet je, kao i u proteklim sedmicama, dominantna tema bila kriza u Ukrajini.

 

Dogovoren je šesti paket sankcija Rusiji koji podrazumeva embargo na uvoz ruskih energenata. Kako je navedeno u najavama vesti, iz ovog dogovora su izuzete Mađarska, Češka i Bugarska.

 

Predložene mere Evropske komisije uključuju postepeno ukidanje isporuke ruske sirove nafte u roku od šest meseci i rafinisanih proizvoda do kraja 2022. kako bi zemlje koje su dugo zavisile od ruske nafte imale vremena da se prilagode. Kako se navodi u medijima, šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje swift transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

 

Iz rubrike društvo izdvojila se vest da su radnici „Fijat automobili Srbija“ najavili proteste i blokadu fabrike.

 

Nakon informacije da rukovodstvo Fijata u Kragujevcu namerava da tri četvrtine radnika proglasi tehnološkim viškom, delegacija radnika pokušala je da postigne drugačiji dogovor sa Vladom Srbije. Mediji su pravovremeno izveštavali o sastanku tima radnika sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić.

 

U fokusu političkih dešavanja bilo je polaganje zakletve predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, za još jedan petogodišnji mandat (4,96%). Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, Vučić je zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju, istaknuto je u informativnim emisijama.

 

Sportskom rubrikom dominirale su vesti iz Pariza, sa turnira Rolan Garos. Mediji su pravovremeno izveštavali o iščekivanju teniskog klasika – 59. duela Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Nakon četiri sata borbe, španski teniser je porazio srpskog tenisera i plasirajući se dalje u takmičenje osvojio rekordni 14. trofej i 22. grend slem titulu u karijeri, savladavši u finalu Norvežanina Kaspera Ruda.

 

Rubriku hronike obeležila su izveštavanja o navodno podmetnutim bombama u Nišu (4,26%). Mediji su naveli da je, nakon sednice Nacionalnog koordinacionog tela za sprečavanje i borbu protiv terorizma, Ministar unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator, Aleksandar Vulin, izjavio da su procesuirani svi koji su slali lažne dojave o bombama.

 

U fokusu ekonomskih zbivanja je cena energenata (3,55%). U medijima je naglašeno da je Vlada Srbije produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022.

 

U Hrvatskoj je pronađen nestali avion Cesna, u kom su svi putnici i pilot stradali. Ova vest je bila primarna u rubrici region (2,13%).

 

U domenu kulture beležimo vest da je Tolstojev „Rat i mir“, posle više od četiri decenije ponovo na sceni Narodnog pozorišta (0,71%).

 

Tagovi

Povezani tekstovi