Finansijska podrška za javne servise Zapadnog Balkana – bespovratna sredstva za inovacione projekte

Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Program Innovation.Media.Minds.: EU Podrška javnom medijskom novinarstvu  na Zapadnom Balkanu objavio je poziv za finansijsku podršku javnim servisima Zapadnog Balkana koji učestvuju u programu.

 

 Cilj finansijske podrške je da:

  • unapredi unutrašnje upravljanje i organizacione performanse javnih servisa (PSM);
  • podigne nivo kvaliteta i primenljivosti sadržaja;
  • poveća učešće i angažovanost publike;
  • podrži urednike i novinare javnih servisa na Zapadnom Balkanu u unapređenju njihovih profesionalnih sposobnosti i sticanju uvida, ekspertize i znanja o savremenim standardima i praksama novinarstva u EU.

 

Poziv za bespovratna sredstva za inovacione projekte javnih servisa  je otvoren isključivo za: pravna lica koja imaju status javnih servisa osnovanim u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, a koji su potpisali Memorandum o razumevanju sa Gete-Institutom i DW Akademijom i učestvovali u proceni potreba unutar organizacije.

 

Ukupni budžet od 420.000 EUR biće raspodeljen u dva poziva. Najviši iznos pojedinačnog granta koji se može dodeliti je 60.000 EUR. Ukupno će biti dodeljeno osam (8) grantova, odnosno u prvom pozivu biće dodeljena četiri (4) granta. Do kraja programa, javni servisi Zapadnog Balkana će imati dodatnu priliku da apliciraju za grantove u okviru drugog poziva.

 

Kandidati mogu aplicirati za bespovratna sredstva za inovacione projekte, sa trajanjem realizacije projekta od najviše dvanaest (12) meseci.

 

Ovaj poziv je otvoren do 8. jula 2024. godine, 23:59 CET. Aplikanti moraju dostaviti svoje projektne ideje putem Goethe Application Portala (GAP).

 

Finansiran od strane Evropske unije, program Innovation.Media.Minds (IMM).: Podrška novinarstvu javnih medijskih servisa na Zapadnom Balkanu, realizuje Gete-Institut u ime Evropske komisije u saradnji sa implementacionim partnerom DW Akademijom.

 

Fokusiran na javne servise, program ima za cilj unapređenje sadržaja i angažovanje publike. Program će biti realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine, a očekivani rezultati programa uključuju unapređenje menadžerskih veština, unutrašnjih struktura, radnih procesa javnih servisa, poboljšanje programa i sadržaja od javnog interesa. Očekuje se da će medijski profesionalci unaprediti svoje veštine i inovacione tehnike, dok će poseban fokus biti na mladim novinarima, multiplikatorima i trenerima, kvalitetnom novinarstvu i uključivanju publike. Program takođe ima za cilj poboljšanje rada javnih servisa, proširenje saradnje i kapaciteta za umrežavanje javnih servisa.

 

Dokumentacija:

Application guidelines and criteria_Innovation project grants(PDF, 560 KB)

Communication & visibility guidelines(PDF, 756 KB)

Questions and answers section (Q&A)

Budget template – Innovation project grants(XLSX, 29 KB)

Activity plan template – Innovation project grants(XLSX, 18 KB)

GAP application form and budget guidelines_Innovation project grants(PDF, 2 MB)

Više informacija o pozivu možete pronaći na sledećem linku: https://www.goethe.de/ins/gr/el/kul/eup/imm/cfa.html

* Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999

 

Izvor: EU mogućnosti

Tagovi

Povezani tekstovi