Finska: Počelo suđenje novinarima optuženim za objavljivanje povjerljivih podataka

Foto: Daniel Bone/Pixabay
Foto: Daniel Bone/Pixabay

Započelo suđenje novinarima iz Finske pod optužbom za objavljivanje povjerljivih obavještajnih podataka.

Troje novinara iz Finske optuženi su za objavljivanje povjerljivih obavještajnih podataka, a njihovo suđenje počelo je u četvrtak. Tužilac je zatražio najmanje 18 mjeseci uslovne kazne ako budu proglašeni krivim, javlja Reuters.

 

Tužilac tvrdi da su dvoje novinara i njihov bivši urednik u izvještaju objavljenom 16. decembra 2017. godine u najvećoj finskoj dnevnoj novini Helsingin Sanomat otkrili tajne nacionalne odbrane. U novinarskom tekstu pod naslovom „Najtajnije mjesto u Finskoj“, fokus je bio na aktivnosti Finskog obavještajnog istraživačkog centra, vojne obavještajne agencije.

 

Prema mišljenju tužiteljice, članak je sadržavao štetne informacije čije je objavljivanje bilo protivzakonito. Tražila je uklanjanje internetske verzije originalne priče sa web stranice novina.

 

Glavni i odgovorni urednik Helsingin Sanomata Kaius Niemi, protiv kojeg su optužbe u vezi sa slučajem odbačene zbog nedostatka dokaza, rekao je da novinari nisu prekršili zakon. „Za svaku objavljenu rečenicu iz teksta možemo pokazati da se informacije mogu naći na internetu ili u knjigama. Javne informacije ne mogu biti povjerljive“, kazao je za Reuters.

 

Novinari Tuomo Pietilaina i Laura Halmi, kao i tadašnji vršilac dužnosti direktora lista, Kalle Silfverberg, negirali su krivična djela. Oni u četvrtak nisu bili prisutni na pripremnoj sjednici u okružnom sudu u Helsinkiju, a njihovo svjedočenje je zakazano za kraj novembra.

 

Finska, zemlja poznata po slobodi medija, godinama je bila među vodećim zemljama na globalnoj rang listi slobode medija koju svake godine objavljuju Reporteri bez granica (RSF). Ove godine je pala na petu poziciju, i to dijelom zbog sudskog spora, kako navodi finski ogranak novinarskog udruženja.

 

Hanne Aho, predsjednica Finskog sindikata novinara, rekla je da je ovaj slučaj prvi takve vrste. „Potpuno je netipično da se finski novinari optužuju za veleizdaju“, istakla je.

 

Prema finskom zakonu, uobičajeno je imenovati optužene u krivičnom predmetu samo ako su osuđeni.

 

Tagovi

Povezani tekstovi