Fondacija Slavko Ćuruvija podnela prijavu protiv TV Kopernikus zbog emisija poslanika

Iz fondacije su naveli da se na televiziji Kopernikus emituju ili su se emitovale emisije „Na kraju dana sa Đukom“, „Dobro jutro sa Đukom“ i „Na vezi sa Đukom“, čiji je autor i voditelj Vladimir Đukanović, član Glavnog odbora SNS i poslanik te stranke u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije.

„Televizija Kopernikus je prekršila Pravilnik REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, u čijem se članu 9, stav 4 predviđa da lice koje je funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti“, stoji u prijavi.

Navodi se da je Đukanović, „pored toga što emisiju koristi za obračun sa političkim  neistomišljenicima, u emisiji 4. maja direktno pozivao građane na kršenje važećih zakona Srbije, pozivajući ih na paljenje pirotehničkih proizvoda suprotno članu 17 Zakona o javnom redu i miru, čime se ugrožava sigurnost građana i izaziva opšta opasnost“.

„Imajući u vidu položaj Vladimira Đukanovića u političkoj stranci čiji je član, smatramo da kao urednik utiče diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju“, ocenili su iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

Tagovi

Povezani tekstovi