Formalno formiranje radne grupe za medije ove sedmice

Janjić je, u intervjuu Televiziji B92, rekao da bi u toj radnoj grupi trebalo da budu tri profesora Beogradskog univerziteta, jedan profesor sa Novosadskog univerziteta, predstavnik Vrhovnog suda Srbije i po službenoj dužnosti pomoćnici ministara telekomunikacija i kulture.
On je rekao da ministarstvo koje predlaže zakone ima pravo da uspostavi „kakvu god hoće“ radnu grupu, kao i da ni Radiotelevizija Srbije, ni Republička radiodifuzna agencija ne mogu da određuju sastav te grupe.
Jedan od kratkoročnih ciljeva te grupe biće, kako je rekao, izmene Zakona o radiodifuziji, kako bi bio obezbeđen zakonski okvir za digitalizaciju frekvencija i definisana nezavisna pozicija regulatornih tela u oblasti radio difuzije.
Janjić je naveo da bi radna grupa rad na predlozima za izmene zakona trebalo da završi u drugoj polovini oktobra.
Prema njegovim rečima, pre stavljanja tog zakona na javnu raspravu radna grupa razgovaraće sa predstavnicima Republičke radiodifuzne agencije, javnog servisa i drugim zainteresovanim stranama.
On je najavio da će predlog zakona o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji biti stavljen na javnu raspravu sledeće sedmice, a jedan od njegovih ciljeva biće uspostavljanje medijskih registara, što bi trebalo da vlasništvo nad medijima učini transparentnijim.


Tanjug

Tagovi

Povezani tekstovi