Formira se regionalna mreža samostalnih novinara

Samostalni novinari u saradnji s esnafskim udruženjima i reprezentativnim sindikatima medija moraju na državnom nivou učestvovati u potpisivanju nacionalnog kolektivnog ugovora s poslodavcima kojim će biti utvrđena prava i obaveze novinara. Samostalni novinari ne smeju da budu jeftina radna snaga i predmet manipulacije poslodavaca i bilo koje vrste moći jer to šteti istraživačkom, kvalitetnom novinarstvu i profesiji, navodi se između ostalog u zaključcima dvodnevnog regionalnog sastanka samostalnih novinara održanom u beogradskom Medija centru 26. i 27 maja.
Ovaj treći po redu sastanak frilensera iz regiona organizovali su Međunarodna federacija novinara i Sekcija samostalnih novinara NUNS, uz podršku Evropske komisije. Na dvodnevnom skupu u Beogradu učestvovali su samostalni novinari i predstavnici novinarskih udruženja i sindikata iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije, Bugarske i Srbije. Na sastanku kojim je predsedavala Neli Katsama iz ekspertske grupe frilensera Evropske federacije novinara, inicirano je stvaranje regionalne mreže samostalnih novinara.
– Solidarnost, razmena iskustava, informacija i pružanje pravne, moralne i svake druge pomoći moraju da budu osnova razvoja i unapređenja regionalne saradnje među svim novinarima, posebno frilenserima koji se nalaze u znatno lošijoj poziciji od svojih kolega koji imaju stalno zaposlenje. Pozivamo sve države u regionu da donesu podsticajne poreske mere za samozapošljavanje. Poslodavci moraju poštovati autorska dela, a samostalni novinari moraju insistirati na poštovanju ugovora bilo pisanih, bilo usmenih, objašnjava u izjavi za list Danas Igor Drakulić iz Udruženja novinara Slovenije, zemlje u kojoj se najdalje otišlo u rešavanju problema samostalnih novinara.


A. A.


 

Tagovi

Povezani tekstovi