Francuska zbog kršenja privatnosti kaznila TikTok sa pet miliona evra

slika: canva
slika: canva

Francuski regulator za zaštitu podataka (CNIL) kaznio je kinesku platformu za deljenje videa TikTok sa pet miliona evra zbog kršenja privatnosti.

 

Korisnici TikTok.com-a nisu mogli tako lako da odbiju kolačiće kao da ih prihvate i nisu bili dovoljno precizno obavešteni o svrhama različitih kolačića, navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Politiko.

 

Istraga je bila fokusirana na TikTok vebsajt, a ne na njegovu mobilnu aplikaciju.

 

Kazna je izrečena u delikatnom trenutku za kompaniju, jer je ove nedelje nekoliko evropskih komesara upozorilo generalnog direktora TikToka da poštuje zakone EU i da radi na „povratku poverenja evropskih regulatora“.

Pored toga, u toku su i dve istrage o privatnosti širom EU koje vodi irski regulator za zaštitu podataka – jedna o bezbednosti dece, a druga o prenosu podataka u Kinu.

 

U proteklih nekoliko godina, francuski regulator je, u skladu sa pravilima EU o kolačićima, kaznio Amazon, Gugl, Fejsbuk i Epl.

 

Portparol TikToka rekao je da se nalazi francuskog organa za zaštitu podataka „odnose na prošlu praksu“ i da kompanija sada „olakšava odbijanje nebitnih kolačića i pruža dodatne informacije o svrsi određenih kolačića“.

 

Originalni tekst sa Euronews-a ovde.

Tagovi

Povezani tekstovi