Frekvencije pred VSS


Program RTV BK ponovo se može gledati samo preko satelita, pošto su njeni repetitori posle nekoliko sati rada opet isključeni. Savet Republičke radiodifuzne agencije potvrdio je sinoć ranije izrečenu zabranu rada BK TV na 30 dana, koju je nekoliko sati pre toga osporio Vrhovni sud.

Uz to, RRA je na istoj sednici odbila prigovore televizija BK, RTL i TV5 na odluku o dodeli nacionlanih frekvencija, i saopštila da tako ove televizije ostaju bez mogućnosti da emituju program.

U BK TV zbog toga najavljuju pokretanje upravnog postupka pred Vrhovnim sudom Srbije. Čim dobijemo tu odluku napašćemo je tužbom, jer je ona katastrofalna i očekujemo da će Vrhovni sud sačuvati hrabrost i suditi po zakonu”, kaže Dejan Manojlović, advokat RTV BK.

U Republičkoj radiodifuznoj agenciji nisu davali komentare, uz obrazloženje da su sve „izjave date juče“ i da nemaju ništa više da dodaju.Vodinelić: Pašće i odluka o dodeli frekvencija


Sigurno će pasti na sudu i odluka o dodeli frekvencija, jer ona ima još većih opterećenja u pogledu nezakonitosti nego što je ova o oduzimanju prava na emitovanje BK televiziji“, rekao je Vodinelić agenciji Beta. Vodinelić, koji je profesor na Pravnom fakultetu univerziteta Union, naglasio je da nijednoj televiziji ne može definitivno biti oduzeta frekvencija dok konkurs za dodelu frekvencija ne bude potpuno završen.

„On ne može biti konačno završen dok ne isteknu rokovi u kojima nezadovoljne televizije mogu da pred Vrhovnim sudom Srbije podnesu tužbu napadajući odluku o sadašnjoj raspodeli frekvencija i dok Vrhovni sud ne kaže da li su te njihove tužbe osnovane ili ne“, kazao je Vodinelić.


Nezadovoljna i TV 5

Na sinoćnoj sednici Saveta RRA odbijen je i prigovor niške televizije TV5 i RTL na odluku o nedodeljivanju nacionalne frekvencije.

TV 5 će podneti žalbu Vrhovnom sudu Srbije povodom odluke Saveta Radiodifuzne agencije, izjavila je FoNetu direktorka i glavna i odgovorna urednica TV 5 Slavica Čorbić. „Ovo je pitanje funkcionisanja države, sudske vlasti i vladavine prava, jer na presudama Vrhovnog suda počiva država“, rekla je Čorbić.

Ona je rekla da će TV 5 će pokušati i ostalim formalno pravnim sredstvima da dođe do pravde, uključujući i žalbu Vrhovnom sudu Srbije, ali da se iz ovakve odluke RRA može videti da taj sud „u ovoj državi ne znači ništa“. Čorbić je istakla da iza Saveta RRA „stoji neko zaista moćan“, pa je sinoćna odluka doneta po tako hitnom postupku.


 


 


Novinarska udruženja o odlukama RRA

Novinarska udruženja Srbije i Vojvodine protestovala su zbog načina na koji Savet Republičke radiodifuzne agencije donosi i sprovodi odluke, jer smatraju da se time ugrožavaju opšte medijske slobode, zagarantovane Ustavom, Zakonom o informisanju i međunarodnim dokumentima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Društvo novinara Vojvodine, u zajedničkom saopštenju, navode da mediji ne bi trebalo da trpe zbog različitih tumačenja odluka najviših sudskih instanci u zemlji, kao što se događa u slučaju odluka vezanih za zabranu rada BK televizije. „Podsećamo na pravilo da se odluke takvih instanci, ma kakve bile, poštuju. One mogu biti javno osporavane, ali nikako ignorisane i zaobilažene“, navodi se u saopštenju.

Udruženja navode da su iznenađena brzinom kojom je Savet RRA, nekoliko nedelja pre isticanja zakonskog roka, odbio sve prigovore zainteresovanih emitera za dobijanje nacionalnih frekvencija i podsećaju da su neki od prigovora dostavljeni dan uoči objavljivanja odluke o njihovom odbijanju.

„Sa žaljenjem konstatujemo da vlasti i političke partije u poslovima koji se tiču uređenja medijskog prostora u Srbiji i dalje ignorišu novinarske asocijacije i stručnu javnost, vodeći prevashodno računa o tome kako će same podeliti uticaj na medije“, dodaje se u saopštenju.


 

Tagovi

Povezani tekstovi