Frekvencije u službi političke kampanje

Posle odluke predsednika Republike da ne potpiše ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji, ostalo je da se srpski parlament o tome ponovo izjasni i odluči hoće li „iz principa“ izglasati isti tekst spornog zakona, ili će poslušati kritičke primedbe.


Iz vladajućeg DSS-a zasada nema signala koji bi upućivali na to da će poslanici biti pozvani da se hitno vrate sa odmora kako bi se parlament vanredno sastao. Osim toga, izvor Glasa u Savetu RRA kaže da bi zakon s jeseni trebalo da bude ponovo na proveri i dopuni kako da bi se doterale još neke „nekonzistentne“ odredbe, a juče je član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje iz DSS Vukosav Tomašević pomenuo mogućnost da se donese novi zakon o radiodifuziji.


Predsednik Tadić je objasnio kako je vraćanjem Zakona stvorio mogućnost da poslanici saslušaju mišljenja relevantnih strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija i da preispitaju svoju odluku, s obzirom na to da nije bilo javne rasprave o tom zakonu.


Nikada, osim u vreme zloglasnog miloševićevsko-radikalsko-julovskog zakona o informisanju, mediji nisu bili na takav način gaženi. Kao predsednik Srbije, ne mogu da dozvolim da se naša zemlja vrati u to vreme i da se pogaze tekovine demokratije za koju smo se izborili – objasnio je Tadić.


Prema Tadićevom mišljenju, Zakon o radiodifuziji trebalo je da spreči uticaj vlasti na medije i dovede do formiranja nezavisnog regulatornog tela koje bi se bavilo medijima. Međutim, dosadašnja praksa i poslednje izmene zakona pokazuju suprotnu intenciju – da se to telo stavi pod kontrolu izvršne vlasti.


Da su frekvencije, međutim, samo povod za politička prepucavanja i nadmudrivanja, pokazalo se već juče. Pošto je portparol DSS-a Andrija Mladenović dan ranije optužio predsednika Srbije da je svojom odlukom o odbijanju zakona zapravo podržao Bogoljuba Karića, Dušan Petrović, potpredsednik Tadićeve DS, uzvratio je.


– To znači da Karića podržava i premijer Vojislav Koštunica jer se nalazi na čelu vlade, čije je Ministarstvo za kulturu i medije takođe iznelo velike primedbe izmene i dopune Zakona o radiodifuziji – rekao je Petrović.
Srpska liberalna stranka Čedomira Jovanovića juče je saopštila da se predsednik Boris Tadić, zajedno s Nezavisnim udruženjem novinara i nekim nevladinim organizacijama, svrstao u „lobiste bezakonja u elektronskim medijima u Srbiji“. Oni smatraju da je predsednik Tadić nestavljanjem potpisa na izmene i dopune Zakona koje je usvojila Skupština, odobrio „radiodifuzno bezakonje“. SLS ocenjuje da je to početak izbornog dodvoravanja svima koji mogu pomoći Tadićevoj demokratskoj stranci.


Nadležni ministar za informisanje Dragan Kojadinović ovih dana je žestoko napadao „sporne“ izmene Zakona o radiodifuziji. Posebno je bio oštar prema članovima Saveta RRA, tražeći njihovu smenu, ali te njegove kritike zasada ne dopiru do ušiju kolega ministara. Ili, što bi neki rekli, tako mu samo spuštaju cenu, pre nego što bude smenjen.


M.Dapčević

Tagovi

Povezani tekstovi