Frekventno o frekvencijama

Glavni i odgovorni urednik i direktor BK televizije Milomir Marić pozvan je juče na sastanak Saveta Agencije, kako bi se izjasnio o nalazu Stručne službe koja je kod BK televizije „konstatovala brojna kršenja Zakona o radiodifuziji i drugih propisa“.

Milomir Marić je izjavio da se neće odazvati pozivu Radiodifuzne agencije. Republička radiodifuzna agencija saopštila je da je pokrenula postupak ispitivanja rada BK televizije, na osnovu izveštaja Odeljenja za monitoring stručne službe RRA.

U Radio-difuznoj agenciji kažu da nema potrebe da niška televizija i BK televizija konstantno napadaju agenciju zbog toga što, pet dana od odluke o odbijanju njihovih aplikacija, nisu dobili obrazloženje.

Potpredsednik Aleksandar Vasić kaže da Agencija ima osam dana da obrazloži svoju odluku. Kako B92 saznaje, u pitanju je dokument od 15 gusto kucanih strana koji će, najverovatnije, biti objavljen na dve strane u listu Politika. Agencija je pozvala predstavnike BK televizije da dođu na sutrašnji sastanak Saveta Agencije, ali je glavni i odgovorni urednik te kuće, Milomir Marić, odbio poziv uz obrazloženje da „neće da ide na informativne razgovore kod Nenada Cekića, sve dok ne pročita zvanično saopštenje da je postao šef  BIA.“

„Ukoliko Marić ne dođe, to će biti samo na njihovu štetu, jer mu mi dajemo pravo da se brani i da mu odgovorimo na njegove zahteve. Međutim, ukoliko ne dođe, mi ćemo samo konstatovati da nije hteo da dođe. Ne čudi me kampanja koju BK sprovodi protiv nas i način njihovog ponašanja, jer su oni to radili u proteklih godina kada su napadali stranke opozicije ili su bili u službi jedne stranke“, kaže Vasić za B92.

U međuvremenu, ministar kulture Dragan Kojadinović optužio je predsednika Saveta RRA Nenada Cekića da „sa svojim timom“ rasprodaje nacionalno blago „po sopstvenom ćefu, ili po tuđem, što je još gore“. „Ako Cekić misli da je izabran za papu, i da članovi Saveta misle da su koncil kardinala, da njihove odluke ne mogu da se komentarišu, onda su se oni stavili i iznad predsednika ove zemlje, i iznad premijera i Vlade“, upozorio je ministar Kojadinović.

„Da li će Vlada i dalje trpeti to što radi gospodin Kojadinović, mi ne znamo, niti nas interesuje, ali on niti ima zakonsko pravo niti sme da se meša u rad Agencije. Njegove pretnje se neće ispuniti, jer on niti smenjuje niti učestvuje u radu RRA“, kaže Vasić.

Predsednik Saveta Republičke radio-difuzne agencije Nenad Cekić naveo je u pismu da to telo „neće popustiti pred medijskom harangom koju u ime BK televizije vodi ministar kulture Dragan Kojadinović“.

Sa druge strane, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije saopštili su zajednički da je u raspodeli nacionalnih frekvencija za radio-televizijske emitere i izboru Upravnog odbora Radio-televizije Srbije ignorisan javni interes. Takođe, UNS i NUNS smatraju nedopustivim što u Upravni odbor RTS-a nije izabran nijedan od nespornih medijskih eksperata – Rade Veljanovski, Snježana Milivojević ili Predrag Koraksić Koraks, koje su predložila ta dva udruženja, granski sindikat medija „Nezavisnost“ i Sindikat novinara Srbije.

UNS i NUNS smatraju da se i u slučaju UO RTS-a i pri dodeli frekvencija prevashodno vodilo računa da se namire interesi i potrebe najuticajnijih političkih stranaka i krupnog kapitala.

Tagovi

Povezani tekstovi