„Fridom Haus“: Pogoršana sloboda medija

Sloboda medija u Srbiji pogoršana je prošle godine, smatra američka organizacija za ljudska prava „Fridom haus”, koja je juče objavila istraživanje o stanju sloboda u državama srednje i istočne Evrope. Dok je 2006. godine ocena u rubrici „nezavisni mediji” bila 3,50, za 2007. ona je spuštena na 3,75 („Fridom haus” daje ocene od 1 do 7, pri čemu je jedinica namenjena najvišim standardima).
Razlog za slabiju ocenu je pokušaj ubistva novinara „Vremena” Dejana Anastasijevića, za koji uticajna američka organizacija tvrdi da je „simptomatičan za zastrašivanje i opštu atmosferu oko onih koji se bave istraživačkim novinarstvom”.
Osim ove ocene, Srbija je loše prošla i u oblasti „demokratskog vladanja”, jer je Vlada Srbija „dozvolila da pitanje Kosova onemogući reforme”, kao i u sektoru pravosuđa jer cele prošle godine nije imala ustavni sud.
Što se slobode štampe tiče, ocena je ista kao one za Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, dok je Kosovo procenjivano posebno i dobilo je veoma niskih 5,50 – slično kao i u ostalim oblastima.
Prema analizi „Fridom hausa”, „Politika” je „umereno provladin list koji nema konkurenciju među ozbiljnim dnevnicima”. Dodaje se, međutim, da je uloga suvlasnika „Politike” – nemačkog VAC-a – bila predmet rasprave u Srbiji, pošto je „kontroverzni srpski tajkun” Stanko Subotić, bivši poslovni partner VAC-a, optužen za šverc cigareta.
Objašnjava se na kraju i da su „kvalitetni dnevni listovi i nedeljnici, kao i glavni digitalni mediji predstavili razna suprotna mišljenja” u vezi sa pitanjem statusa Kosova, za razliku od tabloida koji su objavljivali samo „nacionalističke stavove”.


 

Tagovi

Povezani tekstovi