Gajović: Podnete prijave protiv tri tabloida

Ministarstvo nije prvi put reagovalo u četvrtak na naslovne strane tabloida o otmici maloletne devojčice Monike Karimanović, već je to prvi put učinjeno kada je devojčica pronađena i da su mediji zamoljeni da vode računa o načinu izveštavanja, rekao je Gajović.

On je dodao da je protiv tri tabloida koji su objavili delove iskaza osumnjičenog za otmicu Ninosava Jovanovića podneta prekršajna prijava zbog kršenja članova 74,77, 79 i 80 Zakona o informisanju i medijima.

Mi smo upravo kada je devojčica pronađena, tog istog dana reagovali i lično sam zamolio najlepšim rečima sve medije, rekao je Gajović, da prilikom izveštavanja maksimalno povedu računa o vokabularu i načinu izveštavanja jer radi se o maloletnom lice u osetljivim godina.

Gajović je podsetio da se reagovalo još jednom potom kada se videlo u kom pravcu se mediji kreću, u pravcu senzacionalizma, i podvukao da „nijedan tiraž ne može da opravda bilo šta ako se nanese nepravda maloletnom licu, kao u ovom slučaju“.

On je pozdravio činjenicu da se redakcija Srpskog telegrafa izvinila zbog naslovne strane u četvrtak.

Urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević rekao je da se redakcija izvinila, ali da su smatrali da je u interesu javnosti da se zna, ocenivši da je Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju koristio sramotan rečnik – „medijski lešinari“.

Kako ministra nije sramota? Ili je ministar glup ili radi iz drugih razloga, rekao je Lađević i dodao ne želi da otkrije ko je izvor informacija, ali da se ne radi samo o policiji i tužilaštvu, već i drugim ljudima.

Tagovi

Povezani tekstovi