(GALERIJA) Dodela nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“

Foto: Siniša Obrenić
Foto: Siniša Obrenić

Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ nominovinanim novinarkama.  NUNS već 16 godina to čini uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Ceremonija dodele nagrada počela je u 12 časova u beogradskom Dorćol Placu.

Naime, novinarka televizije N1 Jelena Zorić jedna je od dobitnica nagrade. Ona je nagrađena za emisiju „Optužnica – Jovanjica“, koja je emitovana na N1.

 

„Ova nagrada je velika čast, posebno zato što nosi ime Dejana Anastasijevića, našeg kolege“, izjavila je Jelena Zorić.

 

Jovana Gligorijević, predsednica žirija i novinarka Jelena Zorić; Foto: Siniša Obrenić

Nagradu u kategoriji onlajn medija dobila je novinarka BIRN-a Natalija Jovanović za tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“.

 

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je Sandra Petrušić za tekst „Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje“, objavljen u nedeljniku NIN.

Filip Švarm, Željko Bodrožić, ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri, Jovana Gligorijević; Foto: Siniša Obrenić

 

Željko Bodrožić, predsednik NUNS, kazao je da ovogodišnji nominovani prilozi oslikavaju „naše u velikoj meri dezorijentisano društvo i poprilično razvaljenu državu“.

 

„Poslednjih godina se borimo za slobode I prava koja smo već bili izborili nakon demokratskih promena 2000. godine“, rekao je on.

 

Međutim, kako je rekao, koleginice i kolege koji su nadahnutli slobodom i istinom uradili su velike stvari u protekloj godini.

 

„Oni su razlog da ne odustajemo u borbi za naše slobode i da verujemo da u ovoj zemlji i dalje može biti bolje“, rekao je on.

 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri čestitao je dobitnicima.

 

„Demokratija cveta na idejama i inovacijama, a vene kada se kritička mišljenja guše ili ignorišu“, rekao je on.

 

Specijalne plakete NUNS-a za izvrsnost u istraživačkom novinarstvo pripale su redakciji KRIK-a i novinarki Anđeli Milivojević.

 

Kako je saopšteno iz udruženja, na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 47 istraživačkih medijskih priloga koji su objavljeni u 22 različita medija u periodu od 20. aprila 2020. do 20. marta 2021. godine.

 

Jovana Gligorijević, Sandra Petrušić, Natalija Jovanović, Jelena Zorić; Foto: Siniša Obrenić

Tagovi

Povezani tekstovi