Gasi se Treći kanal

Beograd-Treći kanal će uskoro biti ugašen! Sada je ovo već potpuno izvesno, mada se poslednje tri godine stalno pominjala njegova prodaja. U Radio televiziji Srbije pokušavali su da pronađu način privatizacije „3K“, ali je reagovala Agencija za radiodifuziju upozorenjem da bi prodaja bila nezakonita. Inače, sve frekvencije koje koristi Treći kanal već su raspoređene u pet komercijalnih mreža i ponuđene su na otvorenom konkursu za raspodelu frekvencija.
Prema rečima direktora RTS-a Aleksandra Tijanića adresa za objašnjavanje sudbine Trećeg kanala Radiodifuzna agencija, kao i da će oko 100 zaposlenih na ovoj televiziji ostati u RTS-u.
– RTS se ne slaže sa gašenjem, ali smo nemoćni – kaže Tijanić. – Hteli smo da ga osamostalimo u nameri da se proda, ali su u Agenciji rekli da tada ne bi mogli dobiti frekvenciju. U „3K“ za sve ove godine uloženo je više od deset miliona evra.
Inače, prema zakonu o radiodifuziji RTS kao javni servis ne može imati više od dva TV kanala, a njegova transformacija treba da bude završena do kraja aprila. Zato je i počela priča o prodaji, a kao kupac najviše se pominjao nemački RTL. Spekulisalo se i da je cena oko 10 miliona evra.
Nenad Cekić, predsednik Saveta Radiodifuzne agencije kaže da je pogrešna interpretacija da se „Treći kanal“ gasi.
– Ceo RTS se transformiše i programski i organizaciono. Radnici sa „3K“ imaju potpuno ista prava kao i svi drugi sa Prvog programa ili Radio Beograda. Niko ne može biti proglašen tehnološkim viškom, jer je radio na Trećem kanalu – objašnjava Cekić. – Osnivanje javnih glasila (što bi predstavljalo odvajanje „Trećeg kanala“) čiji je posredan ili neposredan vlasnik država po Zakonu je zabranjeno. Ako bi RTS bio osnivač, prekršio bi se Zakon, jer je državni medij. Takođe, imovina „3K“ pripada RTS-u i biće podeljena između radiodifuznih ustanova Srbije i Vojvodine. Ništa sada ne odlučuje Agencije, već je prava adresa Skupština Srbije, koja je 2002. godine usvojila takav Zakon i tada donela ovu odluku.

Ministar za kulturu Dragan Kojadinović, smatra, međutim, da je „Treći kanal“ mogao da se izdvoji iz RTS-a i proda, ali Ministarstvo tu ne može da se meša.
Konačnu odluku donosi Radiodifuzna agencija, a oni su protumačili da ova stanica mora da se ugasi. Drugi opet tumače da nije nelegalna ni prodaja, ali mislim da Zakon ovde nije dovoljno precizan.

 

S. Janjić-S. Remić 

 

Tagovi

Povezani tekstovi