Gavra odao ubice

Beograd – Specijalno tužilaštvo za brobu protiv organizovanog kriminala na jesen će otvoriti istragu o ubistvu Slavka Ćuruvije, novinara i urednika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“. Kako saznajemo, neophodno je tokom istrage „dokazima povezati ubistvo Ćuruvije sa konkretnim osobama za koje se sumnja da su učestvovale u likvidaciji“.
To, praktično znači, da policija i tužilaštvo znaju ko je to uradio, ali ne i dokaze da bi ih izveli pred lice pravde! Na ovome zajednički rade Republičko tužilaštvo i Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, i dosad je jedno sigurno – Služba državne bezbednosti je učestvovala u tome!
Tužilaštvo i policija ponovo pretresaju svaki detalj zločina koji se dogodio u jeku NATO bombardovanja naše zemlje, na Uskrs 11. aprila 1999. godine. Hicima u glavu, u haustoru zgrade gde je živeo, u rano po podne ubijen je Ćuruvija. Branka Prpa, koja je tada bila sa njim u društvu, dobila je udarac u glavu. Ipak, uspela je da vidi da su iza njihovih leđa dvojica muškaraca.
Operativni tim koji radi na ovom slučaju iznova iščitava svaku belešku koju su napravili tokom rada na ovom slučaju. Gledaju se materijalni tragovi, veštačenja, čitaju svedočenja operativaca nekadašnjeg Resora državne bezbednosti MUP Srbije.
„Novosti“, međutim, saznaju da je ključni preokret u policijskoj istrazi o ubistvu Ćuruvijei pomak sa mrtve tačke nastao onog trenutka kada je progovorio Momir Gavrilović, bivši radnik tajne srpske službe. On je svojim drugarima u javnoj bezbednosti ispričao svoja saznanja o zločinu, ali je, kako saznajemo, dao i konkretna imena!
Tada se saznalo ko je sve toga dana učestvovao u praćenju Ćuruvije, ko je gde bio prema rasporedu u trenutku likvidacije. Gavrilović je bio prvi koji je spomenuo i ko su bili putnici u belom „golfu“, parkiranom u Takovskoj ulici, stotinak metara od napada na Ćuruviju… On je bio taj koji je naveo imena Mikija Kurka, Ratka Romića, ali i ostalih pripadnika DB.
Gavrilović je, kako saznajemo, tajno razgovarao sa nekim operativcima iz policijske jedinice „Poskok“, formirane krajem 2000. godine, koja je radila na rasvetljavanju najtežih zločina iz prošlosti. Decembra iste godine i nekako baš u vreme osnivanja „Poskoka“, pod još nerasvetljenim okolnostima likvidiran je i Luka Pejović, za koga se kasnije tvrdilo da je bio direktan izvršilac naloga da se ubije Ćuruvija.


E.V.N.

Tagovi

Povezani tekstovi