Gavrilović: Govor neprijateljstva u društvu, RTS i REM ne rade svoj posao

„TV Pink je alat za negativno prikazivanje onih koji kritikuju i analiziraju vlast, dok je TV N1 najizbalansiranija od posmatranih televizija“, rekao je  Gavrilović.

Od 1. septembra prošle godine do 31. januara ove posmatrane su centralne informativne emisije televizija s nacionalnom frekvencijom RTS 1, TV Pink, TV O2, TV Prva i Happy TV, N1.

Radio televizija Srbije (RTS) i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), iako su institucije od javnog značaja, „ne radi svoj posao“, rekao je Gavrilović.

On je rekao da „značajan“ deo opozicije bojkotovati predstojeće izbore, upitao „šta će se desiti posle toga“ i rekao da nije optimista s ozbirom na medijske prilike.

Podsetio je da mediji treba da „informišu, zapitkuju, analiziraju“, jer su nastali zbog potrebe ljudi da se obaveste i kontrolišu vlast, ali mediji u Srbiji su, „u najvećoj meri, u stvari mikrofon vlasti“, pri čemu, po vremenu koje mu se posvećuje, dominira šef države i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

On je rekao da je, u izveštavanju o vlasti, TV Pink „egzemplar“, dok TV Prva i O2 „u manjoj meri“ rade „ono što radi ta televizija“, a RTS se „pravi da je mrtva“.

„Za RTS važi princip da se ne bavi temama koje mogu da iritiraju vlast“, rekao je Gavrilović, navodeći da zato i kaže za taj medij da „radi ispod radara javnosti“.

Rekao je da emiteri koji su pod monitoringom REM-a, nemaju obavezu da u izbornom delu prenose informacije o bojkotu, ali u „neizbornom delu“ to moraju, inače krše zakon i Ustav, odnosno pravo gradjana da budu obavešteni.

„Izveštavati o takvom aktivnostima, takodje to i analizirati, pitati te stranke kako je bilo u vreme kada su bili na vlasti. Nama tebaju deliberativni mediji“, rekao je Gavrilović.

Istraživač BIRODI Dražen Pavlica je rekao da je unutrašnja politika natprosečno zastupljena tema, tako da se u monitoringu svaki peti prilog odnosio na to.

„U medijskom diskursu ova tema neretko se svodi na prepucavanja usmerena na ličnost, tako da se politički protivnici prečesto pretvarani u političke neprijatelje“, rekao je Pavlica.

Tagovi

Povezani tekstovi