Georgiev: N1 u žrvnju dve velike telekomunikacione imperije

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet rekao da se radi o velikim kompanijama i da je poslovna dimenzija nesumnjiva, ali da je reakcija premijerke i činjenica da u zaštitu N1 staju političari iz opozicione kolone „politika par ekselans“.

„Premijerka ne samo da je trebalo, nego je i morala da se umeša, jer ona je tu da brani javnu i državnu imovinu, to spada u njen delokrug posla“, istakao je Bilbija. Ako je primetila da se vodi politička kampanja, Ana Brnabić je imala pravo da se umeša i kao politička funkcionerka, ocenio je on i podsetio da se približavanjem izbora uvek rasplamsava bitka za slobodu medija. I ovaj bi sukob trebalo posmatrati u tom svetlu, smatra Bilbija i napominje da N1 sada optužuje državu za cenzuru i pokušaj gašenja te televizije, ali on „uopšte ne vidi da država to hoće“.

„Ne vidim da se sada gasi neki medij, da im se zavrću slavine, da im se seče struja“, objasnio je Bilbija i naglasio da ne brine previše za N1, jer iza njih stoji SBB kao veoma moćna kompanija koja drži otprilike polovinu tržišta. U najgorem scenariju, kako ukazuje, njihov program videće se bar u 50 odsto domaćinstava u Srbiji. Za razliku od njega, Georgiev smatra da su se kolege sa N1 našle između dve velike telekomunikacione imperije i da postoji ozbiljna mogućnost da u tom žrvnju budu samleveni i da nestanu.

On podseća da je N1 kablovska televizija koja nema drugu mogućnost da stigne do svoje publike, da Junajted grupa ne želi da taj sadržaj ustupi besplatno i da se zaposleni na N1 zato trude da pronađu saveznike u javnosti i među javnim ličnostima. Ipak, kako kaže, ljudi ni ovaj put nisu izašli na ulice da brane medije koje prate, kao što su nekada izašli Zagrepčani koji su uspešno odbranili svoj Radio 101. Georgiev ističe da izjave Ane Brnabić o ovom slučaju ne bi trebalo ni komentarisati, jer se ona ne pita nizašta, iako je svakako mogla da izbegne mešanje u sukob između Telekoma i Junajted grupe.

Prema njegovim rečima, „mediji koji ne govore u prilog onome što radi Vlada, ovde su inače proglašeni za opoziciju, neprijatelje i lažne medije“. Zato je sve to „normalno, očekivano i nemamo razlog da se sablažnjavamo i pitamo se zašto je rekla to što je rekla“, ocenio je Georgiev u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

Sagovornici FoNeta saglasni su da bi program televizije N1 trebalo da bude dostupan svima.

„Sve televizije trebalo bi svi da gledaju. To je potpuno normalna, demokratska tekovina, civilizacijska, ne vidim da je tu sad potrebno posebno nešto epohalno reći“, rekao je Bilbija. On veruje i očekuje da će ovaj spor da se dovede u pravnu normalu i da se takve stvari uopšte neće dovoditi u pitanje. Istovremeno, Georgiev je uveren da bi obe kompanije pokazale da ne lažu kada bi omogućile da se N1 svuda emituje.

Po njemu, prvi korak jeste da Junajted medija dozvoli slobodno preuzimanje signala TV N1, a posle toga bi ta kompanija mogla sa Telekomom da se dogovori u vezi s drugim programima koji su finansijski mnogo važniji.

Tagovi

Povezani tekstovi