Georgiev o napadu na Vuka Cvijića: Novinari kao „progonjene zveri“, nasilje je nasleđe ove vlasti

slobodan-georgiev-newmaxadria1

Ako ne dođe do razrešenja slučaja napada na novinara nedeljnika „Radar“ Vuka Cvijića, vrlo brzo će biti i drugih napada, izjavio je direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev. „Napad na novinara nije obična stvar“, ističe Georgijev uz ocenu da je nasilje, nasleđe Aleksandra Vučića i njegove vlasti.

 

 

Georgiev je u emisji Iza vesti na N1 rekao da je napad na Vuka Cvijića pokazao da je došlo do pomeranja granice od verbalnog do fizičkog obračuna.

 

„Ako ne bude razrešenja vrlo brzo, svakako će biti drugih napada na novinare, nemam dileme u tom. Na institcijama je da rade, da budu javni a ne partijski službenici“, smatra Georgiev.

 

Podsetimo, Vuk Cvijić fizički je napadnut u sredu na ulici u centru Beograda, a kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

 

„Oni su radili zajedno u Blicu, ne znam da imaju istoriju međusobnih sukoba i sada dođe do toga da ga (Milan Lađević) napadne na ulici. Neka linija u tom nasilju kao rešavanju sporova je pređena i to je nešto što je ova vlast legalizovala“, smatra Georgiev.

 

Lađević, kako je kazao, nije u prvom ešalonu režimskih propagandista, dve godine je potpuno van javnosti.

 

„Nekoliko dana pred izbore dešava se ovo. Svestan je (Lađević) da ta vest ne može da se zakopa. Nije reč o običnoj svađi već o napadu“, rekao je Georgiev i naveo da je sramota da se u tabloidima, osim Srpskog telegrafa koji pravi inverziju, i režimskim medijima o tome ne izveštava.

 

Georgiev kaže da očekuje da se sprovede istaraga, sudski postupak i cela prila završi.

 

„Moramo da pritiskamo i tražimo od institucija da brzo reše ovu krizu“, smatra Georgiev.

„Lađević je vrlo kontroverzna figura“

 

„Ovaj sistem je napravio takvu situaciju da vi više ne znate ko je ko, ko šta radi. Ali ja mogu da kažem za ovih 12 godina, od kad smo mi izgubili demokratski poredak u Srbiji, da se on (Lađević) bavi propagandom. On se pre toga bavio u nekom delu svoje karijere, novinarstvom. To ne možemo da sporimo. Ali novinarstvom su se bavili i naše takozvane kolege s RTS-a, za koje će mnogi reći da su uvaženi novinari, da su dobijali velike nagrade. Pa su sad na istom tom nivou kao Milan Lađević“, rekao je Georgiev.

 

Prema njegovim rečima, sada je u novinarstvu „ostalo 100 ljudi“ koji  pokušavaju da se bave novinarstvom u Srbiji i ispadaju kao neke „progonjene zveri, kao neke životinje“.

 

„I sve nas su stavili u jedan zoološki vrt i posmatraju nas sa strane. I kada mi kažemo ovo nije normalno, oni to tretiraju kao izjavu neke čudne životinje iz Indonezije….“, kaže Georgiev.

 

To je ono što je, kako kaže, napravila ova vlast, zajedno sa „tim našim kolegama, sa svim tim našim kolegama, koji su danas u tabloidima, koji su danas na RTS-u, na Prvoj, na Pinku, Hepi…“

„Nasilje opet eksplodiralo“

 

 

Prebijanje po restoranima, u jednom danu upucana devojčica i napadnut novinar –  sve su to, po oceni Georgieva signali da nešto nije u redu.

 

Vlast nas, kako kaže, zamajava nekim drugim pričama, a mora da kažu ko je odgovoran, da se izjasne.

 

„Mi imamo režim koji ovo radi od dolaska na vlast, 2012. godine“, smatra on.

 

Prema njegovoj oceni, nasilje je nasleđe Aleksandra Vučića i njegove vlasti.

 

„Neka nam objasni šta je sa ovom zeljom, kada se desilo da deca ubiju komšiju, Svega smo se nagledali. Ovo da u svom kraju skačeš po lobanji svom komšiji nikada se nije desilo“, kazao je Georgiev.

 

Izvor:N1

Tagovi

Povezani tekstovi