Georgiev: Vlast nam se sveti zbog objavljenih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

Kada sa zvanične strane koliko-toliko minu napadi na novinare, tu su uvek alternativni frontovi, dokazano pogodni za prikrivanje tragove do inspiratora targetiranja, da preuzmu zadatak. Pored tabloida i standardnog Tvitera, za napade na novinare koji nisu legli na rudu u poslednje vreme veoma se rado koriste anonimne trupe sa Fejsbuk stranice Srbija naša zemlja te nekakvog portala Istraga.rs.

Sinoć se na Tviteru pojavilo video ostvarenje sa međunaslovima „Kako prepoznati izdajnika…“, „Da li znate koliko zarađuju izdajnici pod okriljem novinarstva?“ i „Verujete li ovakvima?“, u kojima je glavna meta urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, uz, u kontekstu „izdaje“ i „eforta protiv sopstvene države“ valjda nezaobilazno, pominjanje stranih donacija koje su dobili istraživački centri BIRN, CINS i KRIK. 

Dva cilja ima ovaj video – da pokuša da ućutka novinare kao i da nas natera da bavimo sobom, što i činimo, umesto da se bavimo njima (Slobodan Georgiev)

Retki su dani kada Georgieva zaobilaze prozivke na Tviteru, no pomenuti video-uradak sad njemu ali i kolegama iz BIRN-a, CINS-a i KRIK-a direktno lepi etiketu izdajnika, a sve je garnirano kadrovima sa albanskim i kosovskim premijerima, Edijom Ramom i Ramušem Haradinajem.   

Georgiev za Cenzolovku kaže da se zbog poslednjeg napada nema nameru da se obraća policiji i tužilaštvu „jer u njih nema poverenja“ i da je umesto toga taj sadržaj direktno poslao Aleksandru Vučiću i Nebojši Stefanoviću „da ga vide“.

Zna, dodaje, zbog čega su usledili ovakvi napadi i u tom kontekstu pojavljivanje Rame i Haradinaja smatra ciljanim.

„Jasno je ko dan da je ovo odmazda zbog objavljivavnja zajedničkih fotografija Andreja Vučića Zvonka Veselinovića“, izričit je urednik BIRN-a referišući na fotografije koje su početkom nedelje odvojeno objavili BIRN i KRIK. „Vlast veruje da je to što smo uradili nekakav sihronizovani napad na njih i to baš sada kada oni rešavaju teško pitanje Kosova, iz čega proizilazi da smo mi izdajnici“, navodi Georgiev. 

Video klip u kojima se napada Gergiev i drugi istraživački novinari pojavio se na „klasičnom bot nalogu“ i potom ga je preuzela i raširila tzv. bot-lajna, ukazuju oni koji se bave monitoringom ponašanja SNS botova i toj stranci bliskih naloga na Tviteru. 

„U pitanju je jedna od tehnika SNS ’bot-lajne’ – prljav materijal na Tviter kači ne preterano istaknuti bot, ali u tvitovima navodi naloge poznatijih tviteraša, tzv. megafona, koji to potom šire po lajni“, objašnjeno je Cenzolovci.

Ko zna koje po redu potezanje stranih donacija koje su dobili BIRN, KRIK i CINS, za Georgieva je pucanje „municijom koja se protiv istraživačkih novinara koristi već pet godina“. „Napadi na nas krenuli su pre pet godina kada smo objavili tekst o ugovorima države sa Etihadom, nakon čega je Vučić sazvao svoju prvu vanrednu konferenciju za novinare, a pojedini tabloidi brže bolje objavili donacije koje su primili CINS, BIRN i KRIK“, podseća urednik BIRN-a. 

 „Dva cilja ima ovaj video – da pokuša da ućutka novinare kao i da nas natera da bavimo sobom, što i činimo, umesto da se bavimo njima“, reče Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a u razgovoru za Cenzolovku.

Tagovi

Povezani tekstovi