Glas na licu mesta: Legaliztam se brani od ponoći

– Niko iz vlade neće da se javi na telefon. Stigao nam je samo SMS iz Ministarstva finansija sa tekstom: „Koliko vam je jak protivnik, toliko ste vi jači“ – obavestio je gomilu urednik Miodrag Popov. Uto juriš prisutnih ka tehničkom ulazu. Vod policije, predvođenim izvesnim Žarkom iz RRA, upravo je pokušao da blokira jedini mogući ulaz. Zvezde BK, Olivera Kovačević, Sandra Lalatović, Biljana Popović, Vanja Bulić, Igor Spasov, ulaze u raspravu sa komandirima. Zeka, opet, stao među policajce i ironiše: „Policajci su tu da obezbede da sve bude legalno. Zato su valjda i došli posle ponoći!“


– Cekiću izgleda još nisu rekli da je umro drug Tito… Branićemo BK životima… Mi smo noćas oči Srbije – čuje se u gužvi.


Svakim trenom broj onih koji pristižu u zgradu da daju podršku sve je veći. Ređaju se Vladan Batić, glumica Jelica Sretenović, vlasnik Glasa i Kurira Radisav Rodić, urednik Politike Dragan Vlahović, direktor Informatike Slavoljub Kačarević, novinar Dušan Čukić…
– Skandal je presuđivati u roku od 24 sata. Ja sam takve 72 presude imao u vreme Miloševića. Ne brinite, moji progonitelji ili su u bolnicama ili u zatvorima – tešio je Raja Rodić kolege sa BK.


Ulični svirač Alfi, prebijen još 9. marta pre 15 godina, kukao je na demokratiju: „BK je zeznula Bojana Lekić. Gde li je ona noćas“ – lutao je pogledom. Popov u to saopštio: „Neki policajci su nam rekli malopre da će pre skinuti uniforme nego što će krenuti da intervenišu protiv nas“. Policajci su se smeškali ispod brka, ćuteći, valjda počastvovani što kraj njih prolaze TV zvezde – uživo.


Tačno u dva sata i 19 minuta policija je, uz ovacije, počela da napušta zgradu, pošto su prethodno odblokirali glavnu ulaz. U punom holu Dragomir Karić se sa ograde fontane zahvaljivao na podršci.
– Ti ljudi iz RRA ili su totalno nepismeni ili su korumpirani. Emitovaćemo dokumentarni film o tome kako se doktor Cekić danas na sastanku obraćao našim advokatima i urednicima rečima: „Beži, bre, tamo“ – rekao je Karić, uz uzvike „Pobeda, pobeda!“, a okolo su se skupljala deca, zetovi i snaje familije Karić.


Na licima zaposlenih u BK ostala je zabrinutost. Glavni urednik Milomir Marić pričao im je utiske sa sastanka u RRA: „Dužnost novinara je da prepozna nadolazeću diktaturu. Ja sam se danas osećao kao na saslušanju u Udbi. Oni izgleda hoće mrak u Srbiji. U mraku Srbije više neće biti, ali će oni lakše vladati. Niko od ovih policajaca nije znao večeras zašto su ovde. Rekli su im samo: Vi ste na važnom državnom zadatku“.


Signal BK se u tri ujutru još uvek video na monitorima u zgradi. Građani koji su zvali iz svih krajeva Srbije upozoravali su, međutim, da BK polako „nestaje“.


D. Petrović

Tagovi

Povezani tekstovi