Glavni napadač i dalje na slobodi

Njemu je na mitingu podrške Radovanu Karadžiću, u organizaciji Srpske radikalne stranke i desničarskih organizacija, slomljena potkolenica, posle čega je hospitalizovan na Ortopedskoj klinici. Policija je uhapsila dvojicu učesnika napada kojima je određen pritvor, ali ne i osobu koja se jasno vidi na snimku kako šutira snimatelja B92.


Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće izjavila je za B92 da je Srpska radikalna stranka počela da se ponaša kao paralelna vlast u državi.


„Država i policija moraju da obezbede novinarima pravo na rad i na život. U ovakvim uslovima, novinari nikako ne mogu da izveštavaju“, ocenila je ona.


Ona navodi i da je zaprepašćena činjenicom da glavni napadač na snimatelja Boška Brankovića još nije uhapšen.


„Policija kasni, morala je istog dana da reaguje. U NUNS-ovom proglasu smo upozorili da, ako taj napadač ne bude uhapšen u roku od 48 sati, mi ćemo, ne samo NUNS, već i svi glavni urednici vodećih elektronskih i štampanih medija, preduzeti naredne korake“, navela je Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a.


NUNS: Istekao rok od 48 sati


Istekao je rok od 48 sati koji su glavni urednici i novinarska udruženja dali policiji da privede sve napadače na novinare, snimatelje i fotoreportere B92, FoNeta, RTS i drugih medija tokom prošlonedeljnih demonstracija pristalica haških optuženika, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.


Kako se podseća u saopštenju, policija je privela dvojicu napadača kojima je određen jednomesečni istražni pritvor, ali ne i glavnog napadača čiji snimak su ovih dana objavile gotovo sve televizije i većina dnevnih listova.


„Podsećamo na zaključak proglasa ‘Država odgovorna za zaštitu rada i života novinara’, usvojenog na subotnjem sastanku u NUNS-u, da će mediji biti prisiljeni da redukuju izveštavanje sa javnih skupova, pre svega bez slike, ukoliko svi napadači u roku od 48 sati ne budu identifikovani, privedeni i kažnjeni prema važećem Krivičnom zakonu“, stoji na kraju saopštenja NUNS-a.

Tagovi

Povezani tekstovi