Glavnog na konkursu

U saopštenju dostavljenom Beti, predsednik Aktiva novinara Ljubodrag Stojadinović i predsednica Sindikata novinara Dušica Pavićević izrazili su zadovoljstvo stavom da se u procesu izbora novog glavnog i odgovornog urednika traži mišljenje novinara Politike.


„Obe organizacije čvrsto zastupaju stav da bi novog urednika Politike trebalo izabrati iz redova uglednih novinara našeg lista“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da pad tiraža, gubitak poverenja kod oglašivača, odstupanje od normi objektivnog uređivačkog koncepta kao i mobing prema neistomišljenicima u redakciji nameću hitan izbor novog glavnog urednika i ubrzanu proceduru izbora.


„Zahtevamo od rukovodstva kompanije da do izbora novog glavnog urednika spreči zloupotrebu stranica našeg najstarijeg lista i cenzuru na internet izdanju u korist lične promocije i svojevrsne tribine za odbranu pozicije aktuelne glavne urednice koja je na ovaj položaj došla bez konkursa i mišljenja redakcije“, saopšteno je.


Dodaje se da Aktiv i Sindikat novinara Politike zastupaju stavove većine članova redakcije i da su prethodni zaključci usvojeni na juče održanoj zajedničkoj sednici.


Upravni odbor Politike pokrenuo je inicijativu da se radi poboljšanja položaja lista raspiše javni konkurs za izbor novog glavnog i odgovornog urednika, a o tome tek treba da se izjasne Skupština „Politike novine i magazini“ i generalni direktor kompanije.


Srđan Janićijević, generalni direktor preduzeća „Politika novine i magazin“, u otvorenom pismu Sonji Liht, predsednici UO „Politike a. d“ ističe da je veoma zadovoljan rezultatima koje je u svom radu postigla LJiljana Smajlović i da je „Politika NM“ u prošloj godini prvi put od svog osnivanja 2002. godine ostvarila dobit poslujući, kao i svi listovi tog ranga i ugleda širom sveta. On optužio Sonju Liht da se zahtevom za raspisivanje konkursa, zalaže za praksu iz vremena samoupravnog socijalizma, koja u normalnom svetu nikada nije postojala.

Tagovi

Povezani tekstovi