Godine zasluženih nagrada

Da je nagrada došla u prave ruke pokazuje i izbor kolega – u tradicionalnoj anketi magazina Status, Vasić je s Oljom Bećković podelio prvo mesto u kategoriji novinara godine, dok su njegovi tekstovi u Vremenu proglašeni najboljima u godini za nama.
Sve ukazuje na to da su poslednje godine u kojima je više puta bio proglašavan najboljim, kruna višedecenijskog predanog rada. Krajem prošle godine Vasić je dobio nagradu Ledolomac koju dodeljuje Centar za modernu politiku, godinu dana ranije bio je laureat nagrade „Stanislav Staša „Marinković“ koju dodeljuje naš list, a iste godine dodeljena mu je i nagrada Skupštine Beograda za novinarstvo u 2002.
Vasić je nadavno proslavio 58. rođendan (rođen je 4. januara 1947.) u Beogradu gde je završio Šestu beogradsku gimnaziju i apsolvirao filozofiju. Neko vreme je radio kao milicionar gradskog SUP Beograda. Bio je profesionalni vozač i instruktor vožnje, ali i turistički vodič. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo je ‘69. u Redakciji dokumentranog programa Televizije Zagreb. U Ateljeu 212 radio je kao sekretar Bitefa ‘73. i ‘74, a od ‘75. do ‘90. bio je novinar NIN-a, a potom i jedan od osnivača Vremena čiji je novinar do danas. On bi rekao: „Radio 15 godina u NIN-u, pa mu se smučilo, pa napravio s kolegama Vreme, pisao za sve moguće, osim za Glas divljine iz Tutina“. To „sve moguće“ uključuje i neke od najznačajnijih evropskih i američkih novina.
Oslanjajući se na sopstvene, proverene izvore, nepogrešivu logiku i razumno spajanje činjenica mnogima je „stao na žulj“ i jedan je od retkih novinara čijih se tekstova sve vlasti plaše. Tim pre što je njegov sektor kriminalno-policijski najteži, ali, kako se ispostavilo i najvažniji sektor u Srbiji.
– Dok pišemo istinu i možemo da je dokumentujemo, da je dokažemo na sudu – mi smo nedodirljivi, ne može nam niko ništa – rekao je svojevremeno, i to više puta dokazao u brojnim sudskim postupcima.


Nataša Bogović

Tagovi

Povezani tekstovi