Godišnjica ubistva Duška Jovanovića

Redakcija Dana pozvala je crnogorske medije i građane da im se pridruže u protestu, a televizijske i radio stanice prekinule su u to vrijeme emitovanje programa u znak sjećanja na ubijenog kolegu. Na Duška Jovanovića je pucano 27. maja 2004. pre ponoći dok je ulazio u svoj automobil, parkiran ispred redakcije lista. Motivi i nalogodavci ubistva i danas su nepoznati.

U rukama crnogorskog pravosuđa i policije nalaze se poznati crnogorski karatista Damir Mandić, kome se sudi zbog ubistva Jovanovića, i Beranac Vuk Vulević, koji je formalno osumnjičen zbog nelegalne trgovine kafom. Policija nema dokaza za sumnje da je i on učestvovao u atentatu na vlasnika podgoričkog dnevnika. Prema ranijoj nezvaničnoj policijskoj verziji, sumnja se da je Vulević ispalio smrtonosne hice u Jovanovića, a policija sumnja i da se u automobilu „golf 3“, iz koga je pucano, nalazio i Armin Muša Osmanagić, koji je u bekstvu.

U optužnici koji je protiv protiv Mandića podiglo državno tužilaštvo navodi se da se on kritične noći „golfom“, sa dvije pripremljene puške, dovezao do redakcije Dana, i da je u trenutku kada je Jovanović ušao u svoj auto iz automatskog oružja ispalio više hitaca u njega. Porodica i bivši saradnici Duška Jovanovića vjeruju da motiv ubistva treba tražiti u pisanju lista Dan o raznim aferama i nelegalnim poslovima zbog čega je protiv lista podneto na dsetine tužbi.

Novinarska udruženja u Crnoj Gori apelovala su juče na pravosudne organe da što pre riješe ubistvo Duška Jovanovića. Povodom godišnjice ubistva Jovanovića list Dan danas objavljuje specijalni dodatak.

V. K.

Tagovi

Povezani tekstovi