Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Ni sedam godina posle brutalnog ubistva ne postoji zvanična informacija o tome ko je počinio zločin. Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina, ubijen je s leđa, na Uskrs, 11. aprila 1999, ispred svoje kuće u Beogradu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije pozvali su javnost i novinare da se danas u podne, paljenjem sveća i polaganjem cveća na mestu ubistva, iskaže protest što državni organi još nisu kaznili nalogodavce i ubice.

Saznanja i nesaznanja

Insajder B92 je još pre dve godine došao do saznanja da je svedok zločina identifikovao Luku Pejovića kao čoveka koji je ubio Ćuruviju. Insajder je došao i do saznanja da je svedok o svemu što je video dao pisanu izjavu policiji i da se ta izjava nalazi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali ni predstavnici bivšeg ni predstavnici sadašnjeg MUP-a nisu do sada reagovali na tu informaciju.

Predmet sa saznanjima do kojih je došla policija proglašen je službenom tajnom i nalazi se u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, u fazi pretkrivičnog postupka. Portparol Specijalnog tužilaštva Toma Zorić kaže za B92 da Tužilaštvo od policije nije dobilo dokaze na osnovu kojih može da podigne optužnicu. „Za sada je postignut napredak u prikupljanju dokaza i rasvetljavanju otkrivanja počinilaca tog krivičnog dela, ali još nema dovoljno dokaza za podnošenje zahteva za sprovođenje istrage“, kaže on.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće kaže da će NUNS konstantno prozivati vlast dok slučaj Ćuruvija ne bude rešen. „Prošlo je sedam godina i nedopustivo je da vlasti, pre svega mislim na policiju i pravosuđe, do današnjeg dana nemaju odgovor na pitanje šta se dogodilo. Međutim, ostaje gorak ukus da nove vlasti u stvari kalkulišu ubistvima i to je nedopustivo. Između kalkulacije i ubistva vrlo je mala razlika“, kaže ona.

Od ministra policije Dragana Jočića B92 je pisanim putem tražio da on, ili neko od njegovih saradnika, odgovori na pitanje šta se dogodilo sa istragom o ubistvu Slavka Ćuruvije, ali odgovor nije stigao.

Večeras u 19.00, umesto emisije Poligraf, TV B92 emituje specijalnu emisiju posvećenu ubistvu Slavka Ćuruvije.

Tagovi

Povezani tekstovi