Google Chrome dobija biometrijsku autentifikaciju za svoj menadžer lozinki na računarima

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Da bismo zaštitili svoje naloge na mreži, važno je da koristimo jedinstvene, složene lozinke za svaki od njih, ali mnogi to ne rade jer misle da ne mogu da zapamte toliko mnogo lozinki. S obzirom da je prosečan broj naloga koje svako od nas koristi iz godine u godinu sve veći, menadžer lozinki je dobro rešenje koje stručnjaci preporučuju godinama unazad. Postoji mnogo sjajnih programa za lozinke koje možete izabrati, ali za milione ljudi, ugrađeni menadžer lozinki u Google Chromeu je najbolja opcija.

 

Kada je reč o ovom menadžeru lozinki, Google je najavio podršku za biometrijsku autentifikaciju na desktop i laptop računarima.

 

Googleov Password Manager omogućava besprekornu sinhronizaciju svih vaših sačuvanih lozinki na mobilnim uređajima i desktop računarima ako je vaš Gmail nalog povezan sa uređajima. Međutim, desktop program se oslanjao na PIN-ove i lozinke za autentifikaciju korisnika pre nego što prikaže sačuvane akreditive. Nedostatak pogodnosti koju pruža biometrijska autentifikacija može biti prepreka koja sprečava neke korisnike da iskoriste prednosti bezbednosnih funkcija menadžera lozinki.

 

Sada, ako vaš računar ima povezani ili integrisani sistem biometrijske autentifikacije kao što je čitač otiska prsta ili skener lica, možete da ga koristite za pristup lozinkama koje su sačuvane u Chromeovom menadžeru lozinki. Ovo je skoro identično iskustvu na Android telefonima i tabletima kada pristupate sačuvanim lozinkama preko Chromea ili preko Podešavanja -> Lozinke i nalozi -> Google.

 

Kada se potvrdi autentičnost, možete kopirati sačuvanu lozinku ili urediti zapis. Pored nove biometrijske bezbednosne funkcije, Chromeov menadžer lozinki takođe predlaže jake lozinke za nove naloge i upozorava vas kada je sačuvana lozinka kompromitovana u bezbednosnom incidentu za koji možda niste ni znali.

 

Novi sistem biometrijske autentifikacije će se uskoro pojaviti na stabilnom Chrome kanalu. Još nema reči o tome da li će podržati Windows Hello, koji koristi biometriju kao što je prepoznavanje lica, ali bi trebalo da bude kompatibilan sa novijim Mac računarima i drugim računarima sa čitačima otisaka prstiju. Ako ne možete da čekate, možete da omogućite ovu opciju na chrome://flags/#biometric-authentication-in-settings.

 

Tagovi

Povezani tekstovi