Google najavio da će eksplicitne slike u pretrazi biti podrazumevano zamućene

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Obeležavajući Dan bezbednijeg interneta, Google je najavio neke nove funkcije koje internet treba da učine bezbednijim mestom za korisnike. Jedna od novina je zamućenje eksplicitnih fotografija u rezultatima pretrage za sve korisnike kao podrazumevano podešavanje, čak i ako nemaju uključenu opciju SafeSearch.

 

SafeSearch (Sigurna pretraga) već podrazumevano filtrira sadržaj koji je nasilan, seksualno eksplicitan ili na neki drugi način nebezbedan za decu, za prijavljene korisnike mlađe od 18 godina. Sigurna pretraga se može uključiti za lične naloge ili pregledače, za uređaje koji pripadaju deci i naloge pod nadzorom u aplikaciji Family Link, kao i za uređaje i mreže na poslu ili u školi.

 

Sigurna pretraga radi samo sa rezultatima Google pretrage. Kada je uključena možete i dalje naći eksplicitan sadržaj preko drugih pretraživača ili ako direktno posetite sajt sa takvim sadržajem. Ipak, treba imati na umu da ona nije 100% precizna.

 

Google je sada najavio novo podešavanje koje će zamutiti eksplicitne slike ako se pojave u rezultatima pretrage ako SafeSearch filtriranje nije uključeno. Ovo podešavanje će biti podrazumevano za ljude koji još uvek nemaju uključen SafeSearch filter, sa mogućnošću podešavanja u bilo kom trenutku ako baš želite da vidite takve slike u pretrazi.

 

Google će zamućivati slike, ali ne tekst ili linkove, dok SafeSearch filter pokriva sve navedeno.

 

Kompanija očekuje da će ova opcija biti dostupna „u narednim mesecima“ a novi prekidač korisnici će naći u podešavanjima za SafeSearch.

Tagovi

Povezani tekstovi