Google tužio sajber kriminalce iz Rusije i dobio spor

Foto: Pxiabay
Foto: Pxiabay

Google je posle skoro godinu dana dobio značajan sudski spor protiv grupe koja je upravljala mrežom botova, a prema oceni kompanije, „presuda je važan pravni presedan” i upozorenje sajber kriminalcima i onima koji ih štite.

 

Reč je o sporu Googlea sa grupom sa sedištem u Rusiji pod nazivom Glupteba, koja je koristila botnet za infiltriranje u milione Windows uređaja.

 

Googleov pravni tim podneo je tužbu okružnom sudu Njujorka protiv operatera botneta, čvrsto rešen da razotkrije njih i njihove razne fiktivne kompanije.

 

Glupteba botnet je krao korisničke akreditive i kolačiće, rudario kriptovalutu na zaraženim uređajima i postavljao proksi komponente koje bi ciljale na Windows sisteme i IoT uređaje. Malver se prvenstveno distribuirao preko linkova za preuzimanje piratskog softvera.

 

slika: Informacija

 

Ovakve slučajeve je teško voditi, uglavnom zbog počinilaca koji žive u drugim državama, pa su samim tim van nadležnosti zakona zemlje u kojoj je sedište u ovom slučaju Googlea. Ipak, u ovom slučaju, sud je odlučio u korist kompanije:

 

„Ovo nije uobičajena taktika, ali smo smatrali smo da je važno pokušati. Uradili smo to znajući da bi to moglo dovesti do duge parnice. Rizik je bio da bi ovi akteri – koji su u Rusiji – mogli da pokušaju da zloupotrebe američki sudski sistem vodeći parnice iz inostranstva bez namere da ispoštuju naredbe suda i da pokušaju da iskoriste pravni proces da dobiju informacije o Googleovim odbrambenim mehanizmima. Oni su pokušali da urade upravo to ali sud je prozreo ove pokušaje”, rekla je kompanija.

 

Sud je odlučio da odobri Googleov zahtev za sankcije, i otišao i korak dalje dalje sa novčanim sankcijama protiv optuženih sa sedištem u Rusiji i njihovog advokata u SAD zbog pokušaja obmane suda, zahtevajući od njih da plate Googlove pravne troškove.

 

„Ovaj korak je posebno važan jer pokazuje da će za bavljenje ovom vrstom kriminalnih aktivnosti postojati stvarne, novčane posledice”, ocenila je kompanija.

 

Ključni element u ovom slučaju bilo je imenovanje kako pojedinaca tako i lažnih kompanija uključenih u operacije Glupteba.

 

To je značajna odluka koja bi mogla da natera kriminalce da dobro razmisle pre nego što se upuste u ovakve nelegalne poslove.

 

Iako su kriminalci koji stoje iza Glupteba nastavili sa istim aktivnostima na nekim drugim platformama koje nisu Googleove, kao i na IoT uređajima, ishod ovog pravnog spora uticaće na druge sajber kriminalce koji razmišljaju o saradnji sa ovom grupom. Šta više, Googleova grupa za analizu pretnji (TAG) je još tokom prošle godine primetila smanjenje broja zaraženih uređaja za 78%.

 

Naravno, neke grupe će ostati bezimene. Ali veće operacije zahtevaju finansiranje, a ako Google i druge platforme mogu da ukažu na te izvore, to bi moglo dovesti do izricanja više kazni koje će povećati pritisak na ove operacije.

 

Biće zanimljivo videti da li će grupa Glupteba pokušati da ospori presudu.

Tagovi

Povezani tekstovi