Gospodar nacionalnih frekvencija

Ta kupovina je, kako tvrde u Savetu Republičke radiodifuzne agencije, po zakonu i nema monopola jer je procenat koji je Mitrović kupio manji od maksimalno dozvoljenih pet odsto. Međutim, u javnosti se spekuliše da Mitrović stoji i iza jednog dnevnog lista, kao i da već ima udela u Televiziji „Košava“.


U RRA kažu da je Mitroviću odobrena dokapitalizacija „Avale“ jer je njegov zahtev bio u skladu sa Zakonom o radiodifuziji.
– U Zakonu je jasno definisan način promene vlasničke strukture, tako da nije bilo moguće odbiti taj zahtev. Predsednik Saveta RRA i ja zatražili smo od pravne službe RRA proveru svih zakonskih mogućnosti za odbijanje ovakvog zahteva, ali Zakon to, jednostavno, ne dozvoljava. Odbijanjem ovakvog zahteva bila bi otvorena mogućnost „Avali“ da pokrene postupak pred Vrhovnim sudom Srbije i da ga sa velikom verovatnoćom i dobije. Vi pitajte autore Zakona zašto je takva mogućnost ostavljena – kaže Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta RRA.
O glasinama da je Mitrovićevom vlasništvu u drugim medijima, član RRA Slobodan Đorić kaže:– Mi to ne proveravamo jer nismo istražni organ.. Ukoliko Agencija za privredne registre ustanovi da je to tačno, tek onda možemo da reagujemo. Šta će biti ukoliko se te sumnje potvrde, o tom potom.
Mitrović je, kako nam je rečeno u „Pinku“, čitav dan bio prezauzet, tako da nije mogao da daje izjave za novine. Tanja Vojtehovski-Stevanov, PR menadžer te televizije, tvrdi da nema govora o monopolu.
– „Pink“ nema nikakve veze sa „Avalom“. Željko Mitrović je kupio udeo u toj televiziji dokapitalizacijom, kao fizičko lice, i to je u zakonskim granicama – kaže Vojtehovska.
Na pitanje zašto je Mitrović izabrao da kupi baš udeo u „Avali“, ona odgovara da je to zato što je Mitrović dobar prijatelj sa Đunićem, većinskim vlasnikom te televizije.


E.A.

Tagovi

Povezani tekstovi