Grad raspisao konkurs za projekte medija

ilustracija

[box align=’box-center’ id=’8260′]

Pored toga što je konkurs raspisan tek u julu, sredstva koja su opredeljena za ovu namenu daleko manja  od novca koji su za istu namenu izdvojile mnogo opštine sa kudikamo skromnijim budžetima.

Tako je Petrovac na Mlavi izdvojio 6,9 miliona dinara, Žagubica – 6 miliona, a Malo Crniće 1,8 miliona dinara.

Trebalo bi naglasiti da je Grad Požarevac u već dva navrata raspisivao javnu nabavku za medijsko praćenje rada lokalnih otgana vlasti, gde se kriterijumi za dodelu sredstava ne odnose na javni interes, već ponuđenu cenu usluga i zonu teritorijalnog pokrivanja.

U prvom navratu je sa budžetskog razdela predsednika skupštine za televizije i štampane medije opredeljeno 3 miliona dinara, a u drugom, sa razdela gradonačelnika,  oko 1,6 miliona dinara za radio stanice i televizije.

Stiče se utisak da vlast u Požarevcu ne prepoznaje šta je javni interes i da je bitnije da se čuje i vidi kako u gradu sve funkcioniše na najbolji mogući način i da se prate aktivnosti gradonačelnika, predsednika skupštine i ostalih funkcionera, umesto da se izveštava o problemima s kojima se  svakodnevno suočavaju građani, ocenio je direktor Boom 93, Milorad Tadić.

S druge strane, predsednik skupštine Bane Spasović je tvrdio da je jedino što želi u gradu – objektivno informisanje i da je namera včasti da poboljša položaj medija koji izveštavaju o temama bitnim za građane Požarevca.

Iako je konkurs za sufinansiranje projekata medija od javnog interesa raspisalo više od polovine lokalnih samouprava u Srbiji, do nedavnosu  u gradskoj upravi Požarevca isticali da imaju veliki broj nedoumica u vezi načina na koji bi konkurs trebalo da se raspiše. Zabrinjavajuće je što se jedna od nedoumica odnosila i na određivanje javnog interesa.

Koliko se ozbiljno pristupilo ovom poslu govori i podatak da grad prilikom pripreme budžeta za 2015.godinu nije ni odredio ekonomsku klasifikaciju za sufinansiranje medijskih sadržaja, već je medijski kolač od 13,2 miliona dinara podeljen između skupštine i gradonačelnika. Takođe, tome se nije pridavala pažnja ni prilikom rebalansa budžeta. Na gradskom veću prošle nedelje izvršena je prenamena novca sa drugih pozicija, formirana nova klasifikacija i raspisan konkurs.

Konkurs je objavljen u utorak, a rok za dostavljanje prijava je 15 dana.

Tagovi

Povezani tekstovi