Građani i novinari najčešće žrtve povreda digitalnih prava u Srbiji

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Digitalna prava prekršena su 25 puta tokom leta, javlja SHARE Fondacija.

SHARE Fondacija objavila je nove rezultate monitoringa povreda digitalnih prava. Tokom leta najviše je povreda učinjeno u kateogriji pritisaka zbog izražavanja aktivnosti na internetu, a žrtve povreda najčeščće su bili građani i novinari.

 

U periodu od jula do septembra SHARE je zabeležila sedamnaest slučajeva povrede u kateogriji pritisaka zbog izražavanja aktivnosti na internetu, pet prekršaja u kategoriji manipulacije i propaganda u digitalnom okruženju, dve u kategoriji blokiranje i filtriranje sadržaja i narušavanje informacione bezbednosti i jedan slučaj povrede informacione privatnosti i zaštite podataka o ličnosti.

 

Pritisak zbog izražavanja aktivnosti je najviše kršena kategorija digitalnih prava i u pethodnim periodima. Ona obuhvata povrede digitalnih prava koje se odnose na čast i ugled, ugrožavanje sigurnosti, poruke diskriminacije i mržnje, pitanja slobode izražavanja u radnom okruženju, kao i pritiske na pojedince zbog objavljivanja informacija onlajn.

 

U posmatranom periodu digitalna prava najviše su kršili građani i organi vlasti.

 

Najveći incident koji je tokom leta zabeležen je curenje podataka sa internet aplikacije Privredne komore Srbije (PKS), što potencijalno predstavlja najveću povredu informacione privatnosti građana još od slučaja Agencije za privatizaciju, javlja SHARE.

 

Istraživači su u avgustu otkrili da je internet aplikacija PKS nezaštićena. Zbog propusta u prodešavanju aplikacije ostali su nezaštićene između ostalog skenirane lične karte i fakultetske diplome korisnika aplikacije PKS. Slučaj je prijavljen Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji je brzo reagovao i greška je ispravljena. Međutim još uvek postoji mogućnost da su neki podaci dostupni onlajn, komentarišu iz SHARE-a.

 

Sličan slučaj se dogodio 2014. godine kada su iz Agencije za privatizaciju iscureli milioni ličnih podataka građana, uključujući ime i prezime, JMBG i broj tekućeg računa.

 

SHARE fondacija od 2014 prati povrede digitalnih prava u Srbiji i zabeležila je preko 740 slučajeva.

 

O digitalnoj bezbednosti i o povredama digitalnih prava možete se detaljno informisati na stranici SHARE fondacije.

Tagovi

Povezani tekstovi