Greh jednog pića sa Đilasom

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po prirodi posla, novinari su u stalnoj komunikaciji sa javnim ličnostima – političarima, advokatima, umetnicima… u zavisnosti kojom se oblašću bave. I sasvim je normalno, kao i u svakom drugom poslu, da ljude sa kojima imate takvu vrstu komunikacije pozdravite u prolazu, popričate pa i popijete piće.

Pa bili oni i naprednjaci, da je sa njima ikakav razgovor moguć.

 

Samo se u Srbiji od ovakvih susreta pravi vest, i to ako je za istim stolom uslikan lider SSP Dragan Đilas i novinarka Jelena Obućina. Jer, takve fotografije odlično idu uz onu hiljadu puta ponovlju mantru, koja predstavlja najgnusniju laž, da su N1, Nova S ili Danas – Đilasov medij.

 

Znaju to i oni koji plasiraju takve informacije, ali biračkom telu kome se obraća propagandna mašinerija kojoj bi i Gebels pozavideo ne servira se istina, nego ono što vlast želi da predstavi kao istinu.

 

Da smo bogati, uspešni, da nam svi zavide… i ostale bajke.

 

Takođe, plasiranjem fotografije na kojoj je Obućina u šetnji sa sinom naišla na Dragana Đilasa i potom sela na piće režimski tabloidi pokušavaju da skrenu pažnju sa nekih drugih, daleko problematičnijih fotografija koje se sve češće pojavljuju u javnosti.

 

Poput onih na kojima je ministar policije Aleksandar Vulin sa kriminalcima, vođama ozloglašenih navijačkih grupa…

 

Sa problematičnim likovima uvek je u društvu i sin predsednika Srbije Danilo Vučić, pa kada nezavisni mediji objave neku takvu sliku i postave pitanje zašto se predstavnici državnog vrha i članovi njihovih porodica nalaze u društvu osoba iz kriminalnog miljea, dobijemo odgovor da smo izdajnici, Đilasovi plaćenici, a neretko hoćemo da ubijemo i samog Aleksandra Vučića.

 

Ma koliko ovakve konstrukcije bile nebulozne, postoje ljudi koji u njih veruju, zahvaljujući gore pomenutoj propagandi.

 

A te laži mogu biti i te kako opasne za novinare nezavisnih medija, jer smo označeni kao neprijatelji države. S druge strane, oni koje je i Tviter prepoznao kao medije koji su pod uticajem vlasti taj problem nemaju.

 

Realno, šta je veća vest – Obućina na piću sa Đilasom, ili ceo državni vrh, na čelu sa predsednikom i njegovim sinom, pod šatrom na ispraćaju sina Dragana J. Vučićevića u vojsku?

 

Upravo oni koji šuruju sa predstavnicima vlasti koji dolaze na njihove privatne proslave i rade u njihovom, a ne interesu javnosti, prave vest od toga da je jedna novinarka sa jednim političarem u prolazu sela na piće.

 

Nenormalno je to i što se oni bave tom temom, i što mi uopšte pišemo o tome i objašnjavamo. Ali takvo je novinarstvo godinama u Srbiji. Ništa tu nije kako treba i ništa nije normalno.

Tagovi

Povezani tekstovi