Громогласна тишина

Новинарска удружења у Србији одвојено су јуче обележила Светски дан слободе медија – организовањем акције „Пет минута громогласне тишине” на различите начине, али су у прогласима изнела истоветне захтеве и оцену медијске ситуације у земљи.

Акцији су се придружила сва три програма Радио-телевизије Србије, Студио Б, ТВ Политика, РТВ Б 92 и друге станице затамњивањем екрана или читањем делова Прогласа којим је указано на непоштовање медијских закона у Србији, наставак политичких притисака на медије и тешке услове рада већине новинара. Поједини штампани медији објавили су Проглас или његове делове.

Независно удружење новинара Србије (НУНС), Синдикат медија „Независност” и Медија центар позвали су медије да петоминутним прекидом програма и објављивањем прогласа тих организација обележе Светски дан слободе медија.

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) организовали су акцију „Пет минута громогласне тишине” код Споменика читаоцу новина у Пионирском парку, где су прочитали свој проглас и такође указали на тешку ситуацију у медијима и нерасветљена убиства колега.

У оба прогласа затражено је расветљавање убистава Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић, Милана Пантића и Душка Јовановића, а указано је и на наставак политичких притисака на медије и непримењивање медијских закона. Председник УНС-а Нино Брајовић позвао је власти и да укину затворску казну за увреду и клевету, као и ниже новчане казне од предложених.

Кабинет српског председника Бориса Тадића саопштава да слобода медија у Србији није достигла неопходан ниво, као и да се не примењују Закони о слободном приступу информацијама, информисању, радиодифузији, телекомуникацијама, а да закон о ауторским правима још није донет.

Медијском хаосу у Србији додатно доприноси непоштовање стандарда ОЕБС-а и Савета Европе по којима политичари и политичке странке не могу бити власници електронских медија, сматра председник Тадић. Председник Србије критиковао је Министарство за капиталне инвестиције да узурпира право Агенције за телекомуникације, покушавајући да врши нелегалну расподелу фреквенција појединим медијима.

Министар иностраних послова Србије и Црне Горе Вук Драшковић честитао је новинарима у државној заједници Светски дан слободе медија и поновио захтев за расветљавање убистава њихових колега.

Директор Дирекције Савета министара Србије и Црне Горе за информисање Слободан Орлић изјавио је да је на новинарима да се сами изборе за позицију коју заслужују, али и истакао да ни законодавна ни извршна власт у нашој земљи још нису учиниле све што могу да би медији могли да делују заиста слободно. (Бета – Танјуг)

Tagovi

Povezani tekstovi