Grupe za slobodu medija uputile otvoreno pismo premijeru Albanije povodom zabrane novinaru da prisustvuje konferencijama za medije

Edi Rama; Snimak ekrana: Jutjub/DW Fokus
Edi Rama; Snimak ekrana: Jutjub/DW Fokus

Pismo prenosimo u celosti:

 

Dragi premijeru Rama,

 

Dole potpisane organizacije za slobodu medija i slobodu izražavanja pišu u znak protesta protiv Vaše nedavne odluke da jednostrano zabranite novinarima da prisustvuju vladinim konferencijama za štampu i zahteva da se podvrgnu „ponovnoj edukaciji“ nakon što su postavili izazovna pitanja o pitanjima od javnog interesa.

 

Naše organizacije su zabrinute da ova proizvoljna ograničenja ozbiljno utiču na sposobnost medija da obavljaju svoju ulogu čuvara i traže odgovore na izazovna pitanja. Oni su takođe simbol dubljih problema u pogledu pristupa informacijama za novinare i opstrukcije slobodnog i nezavisnog novinarstva u Albaniji, koja se nalazi na 103. mestu prema Svetskom indeksu slobode štampe Reportera bez granica, opadajući godišnje za 20 mesta.

 

Napominjemo da ste tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Oltom Džakom 1. jula 2022. godine, odgovorili na pitanja koja je ministru postavio novinar Klevin Muka iz CNN podružnice A2 rekavši mu da je prekršio novinarski etički kodeks i da bi trebalo je da prođe tri meseca „prevaspitanja“ pre nego što bude dobrodošao na budućim konferencijama.

 

Po našoj oceni, pitanja gospodina Muke su se odnosila na legitimno pitanje od javnog interesa u vezi sa nedavno uspostavljenim Etičkim kodeksom Saveta ministara i potencijalnim sukobima interesa dotičnog ministra, te su stoga opravdala odgovor. Umesto toga, sada se suočava sa proizvoljnom tromesečnom zabranom održavanja konferencija za štampu, što će ozbiljno uticati na njegovu sposobnost da pravilno obavlja svoje profesionalne dužnosti.

 

Napominjemo da ovo nije prvi put da se novinari suočavaju sa ovakvim ograničenjima. Tokom konferencije za novinare ispred sedišta Socijalističke partije u martu 2022, rekli ste novinarki Siri.net TV Ambriozi Meti da joj je potrebno „prevaspitanje” i da joj je zabranjeno prisustvo konferencijama za štampu na 60 dana, nakon što je postavila pitanja od javnog interesa o hapšenje poslanika Socijalističke partije i slučaj korupcije povezan sa spalionicama.

 

Koliko je nama poznato, u Albaniji ne postoji nikakva formalna administrativna sankcija koja omogućava da pojedini političari, čak i oni koji imaju izvršne funkcije, jednostrano zabranjuju novinarima da prisustvuju konferencijama za štampu vlade. Stoga smatramo da su mere izrečene i Klevinu Muki i Ambriozi Meti bile proizvoljne i neopravdane.

U demokratskom društvu, nije uloga izabranih zvaničnika da lično nameću disciplinske mere pojedinim novinarima zbog onoga što smatraju navodnim kršenjem etike. Stoga Vas pozivamo da odmah poništite ograničenje za Klevina Muku i da se ubuduće uzdržite od nametanja takvih mera svim predstavnicima medija.

 

Naše organizacije snažno veruju u profesionalizam i integritet novinarske profesije, za šta su u Albaniji u toku važne inicijative. Međutim, poštovanje novinarske etike i standarda trebalo bi da se posmatra i vodi unutar same novinarske zajednice, a ne da ih nameću političke snage.

 

Uopšteno govoreći, ova ograničenja vidimo kao ilustraciju širih problema u vezi sa pristupom informacijama za novinare i slobodom medija u Albaniji, pitanja zbog kojih su naše organizacije više puta izražavale zabrinutost. Primećujemo i protest koji su novinari organizovali u Tirani 4. jula 2022. godine, a koji je kritikovao ograničenje kao simbol širih napora političkih snaga da diktiraju koja pitanja mogu, a šta ne smeju da postavljaju novinari na konferencijama za štampu.

 

Nadamo se da ćemo ovu situaciju popraviti što je pre moguće. Idući dalje, naše organizacije će takođe nastaviti da prate situaciju u vezi sa slobodom medija u Albaniji i da se zalažu za mere koje podstiču bolju klimu za nezavisne i nadgledane medije. Radujemo se Vašem odgovoru i pozdravljamo svaku priliku za dalju diskusiju.

 

Potpisnici:

 

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Reporters Without Borders (RSF)

SafeJournalists Network

 

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi