Gruzija: Novi nacrt zakona zahteva od medija finansiranih iz inostranstva da se registruju kao „strani agenti“

Dizajn bez naslova (88)

 

Nacrt zakona kojim se zahteva od subjekata koji primaju novac iz inostranstva da se registruju kao „agenti stranog uticaja“ predstavila je stranka Snaga naroda u parlament Gruzije 20. februara 2023. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svom ogranku, Nezavisnom udruženju gruzijskih novinara (IAGJ), kritikujući predloženi zakon i pozivajući na njegovo povlačenje.

 

U ime „transparentnosti“, nacrt zakona bi zahtevao od organizacija koje primaju preko 20% svog prihoda od „strane sile“ da se registruju u „Registar agenata stranog uticaja“, ili će se suočiti sa kaznama do 25.000 funti (8.900 evra) . To bi uticalo na bilo koju medijsku mrežu, novine ili onlajn medijsku platformu na gruzijskom jeziku, kao i na bilo koju nevladinu organizaciju registrovanu u Gruziji. Nacrt zakona je sličan zakonu o stranim agentima koji je Rusija prvi put usvojila 2012. godine, a koji je potom proširen 2019. na pojedince, uključujući novinare.

 

Juče je više od 300 nevladinih organizacija i medija objavilo zajedničko saopštenje u kojem se protivi inicijativi, navodeći da „ruski zakon svakako nije vrsta vlasti koju gruzijski građani žele da imaju u našoj zemlji“.

 

Javni branilac Gruzije (ombudsman) takođe je zauzeo stav protiv nacrta zakona, navodeći da on nije u skladu sa međunarodnim ili nacionalnim standardima ljudskih prava i da je nespojiv sa osnovnim principima moderne demokratske države.

 

Predsednik IAGJ Zviad Pochkhua rekao je: „Ovaj zakon ima za cilj da ograniči glas nezavisnih medija i nevladinih organizacija u Gruziji. Veoma smo zabrinuti što su neki lideri vlade i članovi parlamentarne većine izrazili svoju podršku ovom zakonu, pokušavajući da stvore lažnu percepciju o njegovoj prirodi i ciljevima.”

 

On je dodao: „Nacrt zakona o stranim agentima se predlaže u kontekstu rastućeg uticaja Rusije u Gruziji i tekuće okupacije gruzijskih teritorija, što dodaje dodatnu zabrinutost oko svrhe ovog zakona.

 

Predsednica EFJ Maja Sever takođe je izrazila zabrinutost zbog uticaja takvog zakona na građanske slobode i slobodu medija u Gruziji: „To je loš signal za gruzijske medije i organizacije civilnog društva. Pod plaštom transparentnosti, ovaj zakon bi izvršio finansijski i administrativni pritisak na one koji doprinose demokratskom životu gruzijskog društva, dok je potpuno legalno primati novac iz inostranstva. S obzirom na brojne kritike, nadamo se da će to brzo biti povučeno.”

 

Tagovi

Povezani tekstovi