Hadžiju traži privremenu slobodu

Hadžiju je juče u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom izjavio da nije kriv. On je optužen da je u svom listu u decembru prošle godine objavio ime zaštićenog svedoka iz procesa protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja. Tužilaštvo je u januaru ove godine pokrenulo postupak protiv njega, proizlazi iz dokumenata suda.


Hadžiju je vlasnik i urednik prištinskog dnevnika Ekspres. Prema saopštenju Tribunala, uhapšen je juče u Prištini i prebačen u Hag.


U zahtevu za privremeno oslobađenja, odbrana navodi da će se Hadžiju vratiti u Hag na suđenje i da nema opasnosti da će on pobeći ili uticati na svedoke.


Sudsko veće Alfonsa Orija o tom zahtevu odlučiće naknadno.


Optužnica protiv Hadžijua podignuta je pod pečatom 10. aprila, nedelju dana pošto je Tribunal Haradinaju i Idrizu Baljaju, saoptuženom za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998, izrekao oslobađajuću presudu.


Pri izricanju presude, sudije su posebno naglasile da je proces održan u atmosferi nepovoljnoj za svedoke i da su mnogi od njih odavali utisak da su uplašeni.


Za uznemiravanje svedoka u istom predmetu već su optuženi bivši ministar za kulturu i sport Kosova Astrit Haraćija i njegov saradnik i urednik prištinskog dnevnika Bota Sot Bajram Morina.


Suđenje Haraćiji i Morini počeće pred Tribunalom 16. juna.


Za nepoštovanje suda, statutom Tribunala, predviđena je zatvorska kazna do sedam godina, novčana globa do 100.000 evra ili obe kazne.

Tagovi

Povezani tekstovi