Hapšenja novinara u Južnom Sudanu zbog snimka

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Šest novinara u Južnom Sudanu privedeno je zbog distribucije snimaka na kojima se vidi kako se predsednik Salva Kir “kvasi” na zvaničnom događaju, saopštio je u subotu nacionalni sindikat novinara.

 

Na snimku iz decembra vidljiva je tamna mrlja koja se širi niz sive pantalone 71-godišnjeg predsednika dok staji na intoniranje nacionalne himne. Snimak nikada nije emitovan na televiziji, ali je kasnije kružio društvenim mrežama.

 

Novinari, koji rade sa državnom radiodifuznom korporacijom Južnog Sudana, privedeni su prošlog utorka i srede, rekao je Patrik Ojet, predsednik Unije novinara Južnog Sudana.

 

„Sumnja se da imaju saznanja o tome kako je izašao snimak predsednika koji se mokri“, rekao je on za Rojters, a prenosi CNN.

 

 

Ministar informisanja Južnog Sudana Majkl Makuei i portparol Službe nacionalne bezbednosti David Kumuri nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

 

Kir je bio predsednik otkako je Južni Sudan stekao nezavisnost 2011. Vladini zvaničnici su više puta demantovali glasine koje kruže društvenim mrežama da mu nije dobro. Zemlja je većim delom protekle decenije bila upletena u sukobe.

 

Privedeni novinari su snimatelji Džozef Oliver i Mustafa Osman; video montažer Viktor Lado; saradnik Jacob Benjamin; i Cherbek Ruben i Joval Tumbe iz kontrolne sobe, rekao je Oiet.

 

„Zabrinuti smo jer su oni koji su sada u pritvoru ostali duže nego što zakon kaže“, dodao je on.

 

Po zakonu, vlastima Južnog Sudana je dozvoljeno da osumnjičene pritvore samo 24 sata pre nego što ih izvedu pred sudiju.

 

Incident se „poklapa sa obrascem bezbednosnog osoblja koje pribegava proizvoljnom pritvoru kad god zvaničnici smatraju da je izveštavanje nepovoljno“, rekao je predstavnik za podsaharsku Afriku Komiteta za zaštitu novinara, Muthoki Mumo.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi