Hepi i Košava prihvataju jednu frekvenciju

Poslednjih dana međutim, pojedine domaće i strane medijske kuće objavljuju svoju kandidaturu kao vest (pri čemu strane mogu imati samo 49 odsto vlasništva u kompaniji čije je sedište u Srbiji).
Juče je objavljeno da je u srpsku trku za dodelu nacionalnih frekvencija ušla i međunarodna korporacija CME (Central Media Enterprises). Ta medijska kuća, vlasnik je jedanaest televizija u šest zemalja jugoistočne Evrope, među kojima su i najpopularnije – hrvatska TV Nova i slovenačka POP TV, navodi se u saopštenju ove kompanije. Za CME u svetu trenutno radi više od 3000 ljudi. Sedište kompanije je u Londonu, a najveći akcionar je jedna od najuglednijih kozmetičkih kuća Este Loder. Kompanija je, kako se tvrdi, registrovana na Bahamskim ostrvima. Predstavnici CME, podnoseći prijavu za konkurs, najavili su da će upravljanje i uređivanje te televizije poveriti najstručnijim ljudima iz Srbije. Uređivački koncept CME televizije biće komercijalan, sa jakim informativnim programom. CME gradi potpuno novu televiziju, tvrde predstavnici te međunarodne korporacije, ali ne navode ko su im domaći partneri.
I domaće kompanije koje insistiraju na brendu „srpski“ takođe objavljuju kandidaturu, kao što je to juče učinila Internacionalna televizija Studio A – Srpska TV mreža. U saopštenju se navodi da je ovu televiziju osnovala Asocijacija za poslovnu saradnju sa dijasporom i svetom, na „inicijativu naših uspešnih poslovnih ljudi iz sveta“. Finansiranje televizije, koja će imati i satelitski program za svet, obezbediće konzorcijum privrednika iz dijaspore i matice. Za direktora i glavnog i odgovornog urednika imenovan je Miodrag Ilić, istaknuti tv novinar i književnik, navodi se u saopštenju.
Dve beogradske komercijalne televizije, dečija Hepi i TV Košava, najavile su juče da će prihvatiti zajedničko korišćenje jedne frekvencije ukoliko ne dobiju pojedinačne dozvole za emitovanje programa na nacionalnoj frekvenciji, na konkursu na kome je rok za kandidovanje istekao prekjuče. Saopšteno je da ugovor koji su potpisale te dve televizije polazi od pretpostavke da one kao primarni interes imaju emitovanje programa sa nacionalnom pokrivenošću za pun fond od 24 časa dnevno i da se pozivaju na član 48 Zakona o radiodifuziji.
Program pod nazivom „Hepi“ bio bi emitovan u periodu od 6.30 do 18.30 časova, a u ostatku dana bio bi emitovan program pod nazivom „Košava“, ali bi svaka od dve televizije samostalno proizvodila, pripremala i emitovala svoj program, s tim da bi se koristila zajednička emisiona mreža.


J. Lukač


 

Tagovi

Povezani tekstovi