Hoće da nas zatvore

Kragujevac – Na adrese svih arhijerejskih namesnika, crkvenim opštinama i upravama manastira stiglo je pismo kojim episkop žički Hrizostom zabranjuje Dečjoj televiziji iz Kragujevca snimanje hramova i manastira sa područja Eparhije žičke. U DTV-u Kragujevac samo pretpostavljaju da je povod za zabranu usledio posle javnog emitovanja incidenta koji se dogodio 17. juna u crkvi Svete trojice u Dušanovcima, gde su se sveštenstvo i vernici sukobili zbog uvođenja novotarija i katoličkih običaja u načinu držanja liturgije u pravoslavnim hramovima.
– Zabrana je eksplicitna, dostavljena sa pečatom i ličnim potpisom vladike Hrizostoma. Međutim, iz raspisa se vidi da je vladika Hrizostom zabranio samo nama snimanje, iako su snimak nezavisno od nas emitovale i RTS, Avala i neke druge televizije. Znači da se pravi selekcija i da neko pokušava da zatvori našu kuću – kaže Midrag Gavrić, osnivač DTV Kragujevac.
Kako nezvanično saznajemo, u vezi sa incidentom koji se dogodio u crkvi Svete trojice u Dušanovcima kod Požege uključili su se pripadnici policije. Gavrić kaže da je policiji predao snimak sa liturgije, ali da mu nije objašnjeno zbog čega.
– Da sam neki svedok, verovatno bi me zvao sud – kaže Gavrić.
Drugim internim aktom i blagoslovom Episkopa žičkog, arhijerejski namesnici i uprave parohijske Eparhije žičke obavešteni su da niko ne sme da snima i fotografiše unutar hrama, osim izuzetno za vreme krštenja i venčanja.
Kako je naš list već pisao, 17. juna, u crkvi Svete trojice vernici su negodovali zbog načina na koji se drži liturgija i tražili od sveštenika da se ne okreće leđima prema ikonostasu. Tek kada je reagovao vladika Hrizostom, sveštenik je to učinio. Liturgija nije privedena kraju, a vladika Hrizostom je u pratnji sveštenstva napustio hram kroz severna vrata. Pri pokušaju vernika da ukažu na pismo Svetog sinoda kojim se daje uputstvo kako da se drži liturgija izbila je tuča, pri čemu je napadnut i snimatelj DTV. B. Kuljanin

Tagovi

Povezani tekstovi