Hrabrost i tolerancija

Žiri je u obrazloženju naveo da u „crkvenim, političkim, naučnim, novinarskim i društvenim krugovima njegovi natpisi podstiču na dijalog, a sam Mirko Đorđevićdaje najbolji primer u javnosti kako se vodi tolerantan, moderan i civilizovan dijalog“.


Đorđevićevi komentari i analitički tekstovi odlikuju se izrazitim kritičkim pristupom, autoritetom vrsnog poznavaoca problema i hrabrošću da se bez odlaganja prihvati najaktuelnijih tema, navodi se u obrazloženju žirija i dodaje da u načinu obrade tema Đorđevićna najbolji način spaja naučnu zasnovanost i pitak novinarski stil.


Mirko Đorđevićje rođen 29. novembra 1938. u selu Brod, kod Crne Trave. Do sada je objavio nekoliko knjiga i više tekstova u mnogim novinama i časopisima, a jedan je i od urednika u listu Republika. Redovno sarađuje u Danasu. Učestvovao je na dvadesetak simpozijuma i naučnih skupova, kako voli da kaže, „od Vatikana do Pariza“. Njegovi radovi se prevode na nekoliko jezika, a nedavno su mu eseji socijalno-religijske problematike prevedeni na danski jezik. Inače, prevod romana Romana Gulja „Azef“ posvetio je svojoj unuci.


Pre dve godine na njegovu spavaću sobu u porodičnoj kući bačene su kamenice. Počinioci nikada nisu pronađeni. Mediji su pretpostavljali da su povod za napad bila njegova istupanja protiv zloupotrebe religije i crkve. Mirko Đorđevićje bio član Udruženja književnika Srbije, koje je napustio u znak protesta posle razaranja Vukovara krajem 1991. i sa još nekoliko kolega osnovao Forum pisaca.


Kako kaže, čita sve i to na nekoliko jezika, a najčešće istoriografiju, filozofske spise, jer je po profesiji prevodilac. Trenutno su mu na stolu knjige koje je objavila Ruska akademija nauka. O Đorđevićevoj ljubavi prema čitanju stvorena je legenda, a neki njegovi poštovaoci su zapisali da je to kod njega „dodirnulo ivicu patološkog fenomena“.


Najčešće sluša muziku francuskog kompozitora Kloda Debisija, jer kako kaže, to je neprolazna vrednost. Inače, od izvorne narodne muzike, jedino sluša makedonski folklor, jer je očuvao svoju izvornost i „ne da se narušiti uprkos tendecijama da se modernizuje“.


Već 40 godina je u braku sa Mirom. Imaju dvoje dece – kćerku i sina. Kućni ljubimci su mu dva mačka, Fiki i Amfi.


Jelena Diković

Tagovi

Povezani tekstovi