Hrvatski novinari i pisci traže od države da zaštiti slobodu izražavanja

„Država u kojoj se donose osuđujuće presude novinarima koji su izneli istinite činjenice o nekom političaru nije demokratska država u punom smislu reči“, navodi se u saopštenju HDP i HND, a prenosi agencija Hina.

Udruženja su dodala i da država u kojoj je uobičajeno da se sudski traže ogromni novčani iznosi od novinara na ime tobožnjih pretrpljenih duševnih boli nije država koja garantuje slobodu izražavanja.

Pisci i novinari su ocenili i da država u kojoj se satiričari tretiraju kao kriminalci, dok se istinski kriminalci smatraju „snalažljivim ljudima“ ne može biti država koja ima svetlu budućnost.

„Kao pisci, autori mogućih ‘spornih’ tekstova, saradnici i čitaoci ‘spornih’ medija, ne pristajemo na takvu polutansku demokratiju i društvenu regresiju“, dodaje se.

Dva udruženja su apelovala da se prione na promenu medijskih propisa i uređivanje odnosa na medijskom polju na način koji će omogućiti pluralizam mišljenja, istisnuti cenzuru i smanjiti pritisak na novinare i druge autore. HDP i HND su izrazili solidarnost s kolegama i medijima koji su poslednjih dana na sudovima proglašeni krivima za to što su radili svoj posao i zatražili od Ministarstva kulture kao najodgovornije instance za medijsko zakonodavstvo „da se trgne iz nojevskog slepila i zaštiti slobodu izražavanja i spisateljsku nezavisnost“.

U saopštenju HDP i HND traže od političara da umesto podizanja tužbi sopstvenim primerom pokažu kako se podstiče društveni dijalog i prihvata kritičko mišljenje i preporučuju im da se „sete Volterovog saveta koji sažima suštinu demokratije – ‘ne slažem ni sa jednom rečju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da takve reči izgovaraš'“.

Tagovi

Povezani tekstovi