Hrvatsko novinarsko društvo objavilo „Smernice za sigurno i odgovorno novinarstvo u doba krize“

hnd

U suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske Gong je objavio „Smjernice za sigurno i odgovorno novinarstvo u doba krize“ u kojima se kao najveće prijetnje novinarstvu ističu SLAPP tužbe i proboj dezinformacija, te navode preporuke za bolju poziciju novinara u redakcijama.

 

Autorica projekta je novinarka Đurđica Klancir, a objavljen je nakon što je Gong lani organizirao niz razgovora i intervjua s predstavnicima novinarske struke. Tom prilikom je većina novinara izdvojila rastući problem pritisaka oglašivača, velikih privatnih kompanija i Vlade kroz ministarstva i različite oblike prikrivenog oglašavanja.

 

Pojedini modeli oglašavanja, koji postaju sve dominantniji u hrvatskom medijskom prostoru, poput konferencija koje organiziraju vlasnici medija i redakcije zajedno s tvrtkama i državnim institucijama, te native oglasi (oglasi koji prate formu medija u kojem se oglašavaju) patološki preoblikuju temeljnu zadaću novinarstva – pravovremeno i neovisno informiranje, ističe se u istraživanju.

 

Također su SLAPP tužbe ocijenjene kao iznimna prijetnja. One značajno utječu na rad redakcija i pojedinih novinara jer uzrokuju autocenzuru, odnosno izbjegavanje tema vezanih za one koji su skloni tužbama, da bi se izbjegli dugotrajni iscrpljujući sudski postupci i financijske isplate. Oslabljena novinarska struka sve se teže odupire prodoru dezinformacija, navodi se u istraživanju. Digitalni mediji, u kojima se inzistira na brzini objave, sve manje ulažu u provjeru istinitosti objava, od PR priopćenja do napisa na društvenim mrežama.

 

Ne traže se urednici koji će inzistirati na profesionalnim standardima i provjeri informacija

 

Sve je izraženiji i problem strukture medija – njihovi vlasnici ne traže urednike koji će inzistirati na profesionalnim standardima i provjeri informacija, nego one koji su spremni ispunjavati zahtjeve oglašivača i političkih moćnika.

 

U istraživanju se upozorava na zabrinjavajuće stanje na hrvatskoj medijskoj sceni i značajno urušavanje novinarske struke.

 

Također je uočen iznimno neujednačen interes izdavača i vlasnika medija za osiguravanje sigurnih uvjeta rada i podršku novinarima.

 

U smjernicama se ističe da su redakcije dužne osigurati maksimalnu podršku i stručnu pomoć novinarima koji izvještavaju o posebno osjetljivim temama ili istražuju probleme zbog kojih mogu biti i osobno ugroženi.

 

Novinarima treba osigurati slobodu kretanja, jednaku dostupnost informacija, a redakcije trebaju izbjegavati nedopustive “štednje“ koje dovode do srozavanja profesionalnih standarda.

 

„Novinarskoj struci treba ojačati dignitet kroz promicanje medijske kulture, odnosno razumijevanja pozicije medija i novinarske struke kao bitnog stupa liberalne demokracije, za što je nužno urediti zakonski okvir i pokrenuti mehanizme široke edukacije“, kaže se u „Smjernicama“.

 

Tagovi

Povezani tekstovi